Urenportals: Klant | Medewerker

Verschil uitvoerder en projectleider

Een vraag die we vaak gesteld krijgen is “Wat is het verschil uitvoerder en projectleider?”.

Tussen alle vacatures kom je deze banen ongetwijfeld veel tegen: uitvoerders en projectleiders. Zit er verschil tussen deze twee functies en wat is het verschil precies? Welk salaris hoort bij een uitvoerder en wat bij een projectleider, en wanneer werk je samen bij een project in de bouw? Wij leggen je graag uit wat het verschil uitvoerder en projectleider is.

Wat is de taak van een uitvoerder?

Laten we beginnen bij de uitvoerder. Wat is en doet een uitvoerder?

Een uitvoerder (in de bouw) is iemand die bij een bouwproject leiding heeft over de organisatie en de uitvoering van het productieproces. Je werkt als uitvoerder nauwlettend samen met de opdrachtgevers, onderaannemers, werkvoorbereiders en andere onderdelen die hierbij komen kijken.

Je voert als uitvoerder in de bouw de volgende werkzaamheden uit:

  • Het beheersen van logistieke stromen bij een bouwproject
  • Zelfstandig leiding geven aan uitvoerend personeel op de bouwplaats
  • Signaleren van meer- en minderwerk
  • Proactief vooruitkijken met de projectvoorbereiding
  • Berekenen en bestellen van de benodigde materialen
  • Het bijhouden van de dagelijkse administratie, zoals het werkrapport, personeelsplanning en urenregistratie

Wat is het salaris van een uitvoerder?

Als je via Bowers aan de slag gaat als uitvoerder zal je salaris tussen de €3650,- en €5200,- per maand liggen. Dit is afhankelijk van de functie die we op dat moment open hebben staan. Daarnaast krijg je bij ons naast je salaris nog veel meer, zoals een auto van de zaak, we geven gerichte trainingen en je mag meedoen met ons gelukstraject.

Er zit een redelijk verschil in salaris wanneer je een mbo of hbo opleiding hebt gevolgd. Met een mbo opleiding ontvang je gemiddeld in de markt €3.875,- bruto per maand. Met een hbo-opleiding ontvang je gemiddeld in de markt €4.340,- bruto per maand.

Bekijk alle uitvoerder vacatures

Wat doet een projectleider?

Als projectleider ben jij degene die uiteindelijk verantwoordelijk is voor een project. Jij neemt grote beslissingen en bent het aanspreekpunt. Een deel van de werkzaamheden komt wel overeen met dat van een uitvoerder.

Je werkzaamheden als projectleider zijn:

  • Zorgen voor de planning van een project
  • Zorgen voor een begroting van het project
  • Je bent verantwoordelijk voor de voortgang van het project
  • Je lost problemen op binnen een project

Wat is het salaris van een projectleider?

Als je via ons aan de slag gaat als projectleider zal je salaris tussen €3400,- en €4500,- per maand liggen. Ook dit is weer afhankelijk van de functies die we op dat moment open hebben staan. Als projectleider krijg je ook een auto van de zaak, vaak een telefoon, we geven trainingen en meer. Zie je dit wel zitten?

Tussen een mbo’er en hbo’er  zit een minder groot gat dan bij uitvoerder. Iemand met een mbo-opleiding verdient gemiddeld €3.860,- per maand. Iemand met een hbo-opleiding verdient gemiddeld €4.005,- per maand.

Bekijk alle projectleider vacatures

Zie je een baan als projectleider in de techniek wel zitten? Bekijk dan de openstaande projectleider vacatures bij ons zusterbedrijf JACkLING.

verschil uitvoerder en projectleider

Het verschil uitvoerder en projectleider

Zowel de functie van uitvoerder als die van projectleider zijn cruciale rollen binnen een bouw- of ontwikkelingsproject. Op het eerste gezicht lijken hun verantwoordelijkheden en werkzaamheden sterk op elkaar, maar bij nader inzien zijn er duidelijke verschillen.

Een uitvoerder bevindt zich meestal fysiek op de projectlocatie. Hij of zij is direct verantwoordelijk voor de dagelijkse aansturing van het werk op de bouwplaats. Hierbij valt te denken aan het coördineren van werkzaamheden, het aansturen van personeel en het waarborgen van de veiligheid op de locatie. Bovendien heeft een uitvoerder de taak om te zorgen dat het project volgens planning en specificaties verloopt. Hoewel een uitvoerder zich kan bezighouden met meerdere kleine projecten, is het in de regel zo dat hij of zij zich voornamelijk richt op één groot project tegelijk.

Daarentegen heeft een projectleider vaak een breder overzicht. Hoewel hij of zij niet altijd fysiek op de locatie aanwezig is, is de projectleider wel verantwoordelijk voor het grotere geheel. Dit betekent dat de projectleider toezicht houdt op meerdere projecten tegelijkertijd, en dus ook te maken heeft met diverse uitvoerders. De projectleider zorgt ervoor dat resources zoals personeel, materiaal en financiën efficiënt worden toegewezen en ingezet. Bovendien is het de taak van de projectleider om met diverse stakeholders, zoals opdrachtgevers en leveranciers, te communiceren en de voortgang van projecten te rapporteren.

Het verschil werkvoorbereider en projectleider

Naast de vraag ‘Wat is het verschil tussen een uitvoerder en projectleider’, worden deze functies ook soms verward met die van een werkvoorbereider.

Zowel de werkvoorbereider als de projectleider spelen een centrale rol in de voortgang van bouw- en ontwikkelingsprojecten. Echter, de specifieke taken en verantwoordelijkheden van deze twee functies variëren aanzienlijk. Een werkvoorbereider richt zich vooral op het voorbereiden en plannen van projecten. Dit houdt in dat hij of zij zorgt voor de benodigde materialen, gereedschappen, tekeningen en andere essentiële resources om het project soepel te laten verlopen. De werkvoorbereider werkt vaak nauw samen met de uitvoerder om te zorgen dat alles op de bouwplaats beschikbaar is wanneer het nodig is.

De projectleider daarentegen heeft een meer overkoepelende functie. Hij of zij is verantwoordelijk voor het algehele beheer en de voortgang van het project of zelfs meerdere projecten tegelijkertijd. Dit omvat niet alleen de operationele aspecten, maar ook de financiële en communicatieve facetten van het project. De projectleider onderhoudt contacten met opdrachtgevers, leveranciers en andere stakeholders, en zorgt ervoor dat het project binnen het budget en de gestelde tijdslijnen wordt uitgevoerd.

Ben jij meer een uitvoerder of een projectleider?

Welke functie past meer bij jou? Ligt jou passie bij het regelen van zaken op locatie of werk je liever op een afstand en zorg je dat verschillende projecten goed verlopen? Als je zelf nog niet helemaal weet welke functie het beste bij je past, bekijk dan al onze openstaande vacatures of stuur ons een open sollicitatie toe. Wij koppelen je graag aan een van onze ervaren projectmanagers. Zij helpen je met het vinden van het meest geschikte project met de beste voorwaarden.

Ga aan de slag als uitvoerder of projectleider

Bekijk onze openstaande bouwvacatures of doe een open sollicitatie!