Urenportals: Klant | Medewerker

Wat is een hoofduitvoerder en wat is het salaris?

Als hoofduitvoerder ben je de operationele leider over het bouwproject. Kort gezegd houdt dit in dat je leiding hebt over alle uitvoerders die aanwezig zijn op de bouwplaats. Hiervoor heb je zelf aardig wat technische en bouwkennis nodig om alle professionals goed te adviseren.

Het is jouw doel om het project zo goed mogelijk te laten verlopen en het binnen de gestelde periode af te krijgen. Om dit doel te behalen ben je dagelijks op de bouwplaats aanwezig en communiceer je met de mensen om je heen. Wil je meer weten over wat een hoofduitvoerder doet? Lees dan zeker verder.

De werkzaamheden van een hoofduitvoerder

Om het project zo goed mogelijk te laten verlopen ben je als hoofduitvoerder dagelijks met de volgende werkzaamheden bezig:

  • Het beoordelen van de kwaliteit die de uitvoerders geleverd hebben
  • Het plannen van de werkzaamheden
  • Het coachen en aansturen van de uitvoerders
  • Diverse materialen bestellen of afroepen
  • Adviseren in technische oplossingen
  • Andere administratieve taken zoals het bijhouden van een uitvoerdersdagboek en het bijhouden van uren

Dit waren enkel de meest voorkomende werkzaamheden. In dit beroep is geen enkele dag hetzelfde; de ene dag heb je te maken met veel rondlopende professionals terwijl je de andere dag in de keet aanwezig bent om administratieve taken weg te werken.

Wat verdien je in deze functie?

Het gemiddelde salaris van een hoofduitvoerder in Nederland ligt tussen de €3.300 en €4.500 per maand. Dit is een relatief hoog salaris voor in deze branche. Dit komt door de hoge verantwoordelijkheid en lange uren die je als hoofduitvoerder maakt. Het exacte salaris wat je zal verdienen hangt af van het bedrijf waarvoor je werkt, jouw ervaring, diploma’s en leeftijd.

Hoe word je een hoofduitvoerder?

Er zijn veel verschillende manieren om hoofduitvoerder te worden. Zo kun je de juiste opleiding volgen en direct in deze rol terecht komen of je kunt lager instromen en door middel van ervaring steeds hoger op de ladder klimmen. Het is dus zeker niet onmogelijk om zonder de juiste studie een hoofduitvoerder te worden. Sterker nog, doordat je in de jaren dat je op de ladder klimt steeds meer ervaring opdoet, zul je beter begrip hebben van de werkzaamheden op de bouwplaats dan een hoofduitvoerder die net na de opleiding start.

Wanneer je een studie wilt volgen is de hbo opleiding Bouwkunde een aanrader. Tijdens deze opleiding ligt de focus vooral op techniek en innovatie, waardoor je de onderaannemers op de bouwplaats goed kunt adviseren. Deze hbo opleiding duurt in totaal vier jaar en je kunt beginnen met een HAVO, VWO, Gymnasium of relevante mbo-4 diploma.

Waar kom je te werken?

Veel hoofduitvoerders zijn in dienst bij aannemersbedrijven of grote bouwbedrijven. Dit komt omdat kleinere bedrijven deze functie vaak niet kennen. Zij werken vaak alleen met een aannemer. Als hoofduitvoerder werk je dus vooral voor grote projecten en zul je niet zo snel voor een woning renovatie worden ingehuurd.

Omdat maar weinig mensen over de juiste kennis en vaardigheden beschikken die een hoofduitvoerder moet hebben, is het baanperspectief van deze functie relatief goed. Er zijn hierdoor vaak voldoende vacatures beschikbaar. Doordat er voldoende keuze is moet je jezelf afvragen voor welk soort projecten je graag wilt werken en in welk gebied.

Ga jij binnenkort aan de slag via Bowers?!

Wij zijn er voor iedereen die graag wilt werken in de bouw, infrastructuur of civiele techniek. Wil je aan de slag als hoofduitvoerder maar weet je niet waar je moet beginnen? Neem dan zeker contact op. Samen kijken we naar jouw ervaring en vaardigheden en zoeken we opdrachtgevers die bij je passen. Daarnaast begeleiden we je voor, tijdens en na het project. Op deze manier weet je zeker waar je aan toe bent en kun je met alle vragen naar ons toe komen.

Is een baan als hoofduitvoerder iets voor jou? Bekijk hier al onze vacatures als hoofduitvoerder en solliciteer vandaag nog.

Vragen of hulp nodig?

Neem direct contact op, wij staan voor je klaar.