Urenportals: Klant | Medewerker

Wat is een voorman en wat verdient deze professional?

Een voorman staat aan kop van één afdeling binnen een bedrijf. Deze professional geeft leiding aan een groep medewerkers en zorgt dat het werk goed wordt afgeleverd. Als voorman in de bouw ben jij een onmisbare schakel bij het plannen en uitvoeren van het project.

Wil je meer informatie over wat een voorman zoal doet en welk salaris je mag verwachten? Lees dan zeker verder.

Verschillende soorten voormannen

Er zijn verschillende voormannen nodig in verschillende sectoren. Hierdoor is er altijd wel een sector die je goed ligt! Hieronder lees je een kort overzicht van de meest voorkomende voormannen.

  • Voorman techniek: Het is jouw taak om een team van monteurs aan te sturen. Kennis over machines en apparaten in fabrieken is een vereiste om te zorgen dat alles op rolletjes loopt.
  • Voorman bouw: Met een goede achtergrond in de bouw help jij jouw team het project succesvol afronden.
  • Voorman logistiek: In de logistieke sector stuur je een groep met magazijn medewerkers aan. Het is jouw taak om te zorgen dat alle spullen goed te vinden zijn.

Het is belangrijk dat je als voorman genoeg kennis over de sector zelf hebt om een succesvolle voorman te zijn. Zo kun je jouw team het beste adviseren en ingrijpen als het nodig is. Heb jij een achtergrond in de bouw en heb je de vaardigheden om goed leiding te geven en overzicht te houden? Dan is de functie voorman bouw echt iets voor jou!

De dagelijkse taken

Het is aan de voorman om ervoor te zorgen dat alle medewerkers zonder zorgen hun werkzaamheden kunnen uitvoeren. Dit kan bijvoorbeeld zijn door het faciliteren van de juiste transport of gereedschappen. Daarnaast is deze persoon de schakel tussen het team van medewerkers en de leidinggevende. Als voorman kun je rekening houden met de volgende dagelijkse taken:

  • Aansturing geven aan zijn medewerkers
  • Het productieproces beheren
  • Zorgen dat alle veiligheidsmaatregelen gehandhaafd worden
  • Toezien op het behalen van de doelstelling
  • Kwaliteit controleren
  • Administratieve zaken zoals voorraadbeheer, uren controleren en een planning maken

Welke taken je exact krijgt hangt af van de organisatie, de grootte van het team en jouw ervaring.

Wat is het salaris van een voorman?

Het gemiddelde salaris van een voorman in Nederland ligt tussen de €1.500 en €2.700 per maand. Dit hangt vooral af van de sector waarin je werkt, de ervaring die je meebrengt en de organisatie. Zo zul je een hoger salaris verdienen wanneer je een groter team moet aansturen in vergelijking met enkele medewerkers.

Wanneer je nieuwsgierig bent naar het salaris dat jij kunt verdienen als voorman is het een goed idee om verschillende vacatures bij jou in de buurt te checken. Door jouw ervaring en diploma’s naast de vacatures te leggen zie je al snel welk salaris je kunt verwachten.

Het verschil tussen een voorman en meewerkend voorman

Het onderscheiden van een voorman en een meewerkend voorman is essentieel om de dynamiek en werkverdeling binnen een team te begrijpen.

  • Een voorman is primair verantwoordelijk voor het leiden en coördineren van de werkzaamheden van het team. Hij zorgt ervoor dat de juiste mensen op de juiste taken zijn ingedeeld en dat de doelstellingen worden behaald. Daarnaast houdt de voorman zich veelal bezig met administratieve taken, zoals het plannen van werkzaamheden, het bijhouden van de voortgang en het rapporteren aan het hoger management.
  • Daarentegen heeft een meewerkend voorman een dubbelrol. Naast de leidinggevende taken die hij uitvoert, zoals het aansturen van het team en het bewaken van de kwaliteit van het werk, werkt hij ook actief mee in de praktijk. Dat betekent dat hij de handen uit de mouwen steekt en deelneemt aan de dagelijkse werkzaamheden. Hierdoor heeft hij vaak een dieper inzicht in de uitdagingen en behoeften van het team op de werkvloer. Dit maakt hem in staat om snel beslissingen te nemen en bij te springen waar nodig.

Dit onderscheid kan gevolgen hebben voor de efficiëntie en samenstelling van het team. Een meewerkend voorman is wellicht minder beschikbaar voor administratieve taken of strategische planning, maar hij kan wel direct ingrijpen en ondersteunen bij knelpunten in het werkproces. Aan de andere kant kan een reguliere voorman zich meer richten op de bredere organisatie en de strategische kant van de werkzaamheden, omdat hij minder tijd besteedt op de werkvloer.

Doorgroeimogelijkheden voor een voorman

Heb je genoeg ervaring en wil je graag doorstromen? Dan zijn er genoeg management functies waar je uit kunt kiezen in jouw sector. Als manager moet je bijvoorbeeld op de hoogte zijn van de taken en resultaten van verschillende afdelingen. In deze functie heb je niet één, maar meerdere groepen medewerkers onder je. Door contact te houden met diverse voormannen zorg je dat je overzicht houdt en snel in kan grijpen wanneer het mis gaat. Je moet voor deze functie goede leidinggevende en oplossingsgerichte kwaliteiten bezitten, die je bij jouw functie als voorman gemakkelijk opbouwt.

Solliciteer vandaag nog

Ben jij klaar voor de volgende stap in je carrière en past deze functie goed bij jou? Solliciteer dan nu op onze voorman vacatures. Of doe een open sollicitatie en bekijk samen met ons welke functie er het beste bij jouw ervaring en doelen past. Wie weet zien we jou snel!

Ga aan de slag als voorman

Bekijk onze openstaande voorman vacatures of doe een open sollicitatie.