Urenportals: Klant | Medewerker

Best betaalde banen in de bouw

Het is algemeen bekend: de bouw is dé sector met de meeste kansen in Nederland. Vakmensen worden gezocht, en bedrijven en particulieren zijn bereid om te betalen hiervoor. Met de combinatie van krapte op de arbeidsmarkt en bouwprojecten die de laatste jaren als paddenstoelen uit de grond komen is dat niet gek. Ben jij werkzaam in de bouw en benieuwd naar wat je kansen zijn of geïnteresseerd in een loopbaan in de bouw? Wij hebben een lijst gemaakt van onze top 10 best betaalde banen in de bouw.

Top 10 best betaalde banen in de bouw

Best betaalde baan #1: Servicemonteur

Als servicemonteur houd jij je bezig met onderhoud en reparatie van apparaten en machines. Hierbij kun je denken aan wasmachines, Cv-ketels, computers of ziekenhuisapparatuur, heel divers dus! Vaak heeft een servicemonteur daarom ook een specifiek werkgebied. Zo heb je Servicemonteurs Elektrotechniek of Servicemonteurs Verwarmingstechniek.

Als servicemonteur werk je meestal op locatie. Zo ben je behalve alleen monteur ook het visitekaartje van het bedrijf, waar de klanten het meest mee te maken hebben. Bij problemen en periodiek onderhoud controleer je machines en apparaten en verhelp je de problemen hiermee. Als servicemonteur kun je als zelfstandige werken of bij een bedrijf.

Best betaalde baan #2: Calculator

Calculators stellen aan de hand van het contract, bouwkundige tekeningen en andere gegevens de prijs van een (bouw)project vast.

Eerst bestudeer je het contract, de tekeningen en de overige gegevens. Dit is om een indruk te krijgen van het project waar je de prijs voor gaat opstellen. Hierna bepaal je wat en wie nodig is voor het realiseren van het bouwproject. Op basis van de benodigde materialen, personeel, etc. wordt een begroting opgesteld.

Een andere belangrijke taak waar je veel mee te maken hebt als calculator is de onderhandeling met leveranciers, onderaannemers, enzovoort om tot een zo goed mogelijke prijs uit te komen. Uiteindelijk kies jij samen met de projectleider welke aannemers, leveranciers etc. de klus uit gaan voeren.

Best betaalde baan #3: AutoCAD tekenaar

AutoCAD is een computerprogramma waarin technische tekeningen gemaakt worden. Het programma wordt onder meer gebruikt in architectuur, bouwkunde, civiele techniek, werktuigbouwkunde, etc. Als AutoCAD-tekenaar ben jij dé specialist in dit programma en heb je daarnaast ook specifieke kennis van andere technische processen die relevant zijn voor het product. Je voornaamste taak is om een concept in detail uit te tekenen, zodat anderen er een beeld bij hebben en zodat er bekeken kan worden of een ontwerp klopt en/of uitvoerbaar is.

Best betaalde baan #4: Civieltechnisch medewerker

Als civieltechnisch medewerker houd je je bezig met het ontwerpen, realiseren en onderhouden van objecten in de grond, zoals gebouwen, bruggen of tunnels, etc. Je bent niet alleen verantwoordelijk voor het ontwerp van constructies. Ook begeleiden en aansturen van medewerkers en het in de gaten houden van de financiële voortgang van projecten hoort bij het takenpakket.

Het is een erg veelzijdig beroep waarvoor affiniteit met technische en leidinggevende vaardigheden nodig is. De belangrijkste taken zijn de haalbaarheid van een project vaststellen, overleggen met belanghebbenden (gemeenten of overheid bijvoorbeeld), eisen voor het ontwerp van een constructie opstellen, werkzaamheden begroten en managen, aanbestedingen uitvoeren, het werk beheren en leiding geven aan een team.

Best betaalde baan #5: Constructeur

Als constructeur ga je verder waar het werk van de architect of ontwerper ophoudt. Waar ontwerpers en architecten zich bezighouden met het concept van een constructie, bekijk jij hoe het gebouw gerealiseerd moet worden. Dit werk je uit tot een definitief ontwerp.

Een constructeur werkt vaak samen met andere constructeurs bij het maken van berekeningen. De bouwtekening die uiteindelijk aflevert wordt moet heel precies zijn. Op basis van deze bouwtekening zal de ontwerper of architect aanpassingen moeten maken in het ontwerp, anders kan het bouwproject niet gerealiseerd worden.

Best betaalde baan #6: Projectcoördinator

Als projectcoördinator ben je eindverantwoordelijk voor een project, je zorgt ervoor dat het projectplan verloopt zoals geplant en je delegeert en verdeeld taken aan de leden van je projectteam. Je zorgt ervoor dat iedereen weet wat hen te doen staat, creëert overzicht en rapporteert aan je klant. De ontwikkeling van een systeem, product of organisatie staat centraal in het werk van een projectcoördinator.

Best betaalde banen in de bouw

Best betaalde baan #7. Werkvoorbereider bouw

Als werkvoorbereider in de Bouw speel je een grote rol in het traject dat voorafgaat aan alle werkzaamheden. Je stelt van het begin tot en met het einde van een bouwproject vast wat er moet gebeuren en zorgt voor de organisatie en planning van de werkzaamheden, de werklieden en materiaal op de bouwplaats. Ook tijdens de bouw houd je constant toezicht op het project om te zorgen dat zich geen vertraging voordoet of dat de werkzaamheden over budget gaan.

Best betaalde baan #8. Werktuigbouwkundige

Als werktuigbouwkundige houd jij je bezig met het ontwerpen van dynamische objecten. Dit houdt in dat je objecten ontwerpt die handelingen uit moeten voeren zoals tillen, wegen, verplaatsen, analyseren of verbinden. Ook assisteer je ingenieurs bij het ontwerpen, ontwikkelen, bedienen en installeren van (mechanische) installaties en bij projecten op het gebied van mechanische techniek.

Je kunt je specialiseren op veel verschillende gebieden, bijvoorbeeld: machinebouw, scheepsbouw en constructiebouw. Dit maakt het een erg divers beroep, waar je veel opties en kansen in kunt creëren.

Best betaalde baan #9. Aannemer

Als aannemer heb je leiding over een bouwproject. Je werkt vaak als zelfstandige en staat aan het hoofd van een aannemersbedrijf. Als aannemer verzorg je voor een in een contract bepaalde prijs en binnen een afgesproken termijn de oplevering van een volledig voltooid bouwwerk.

Veel aannemers werken als ZZP’er en kiezen hun eigen bouwprojecten uit. Je verzorgt prijscontracten voor bouwprojecten, die je binnen een afgesproken termijn oplevert. Als je eenmaal een opdracht hebt verzorg je vergunning, en alle andere zaken die nodig zijn voor wet- en regelgeving omtrent het bouwproject.

Hierna ga je bezig met de bouwplaats inrichten, je zoekt personeel zoals metselaars, schilders, etc. en je zorgt dat een werkplanning gemaakt wordt. Ook houd je je bezig met inkoop van materialen en dat alles op het juiste moment op de juiste plek is. Als aannemer heb je dus veel verantwoordelijkheden, die vooral veel te maken hebben met plannen en coördineren.

Best betaalde baan #10. Elektrotechnicus

Er is veel behoefte aan elektrotechnici. Deze vraag gaat de komende jaren alleen maar groeien. Je kun elektrotechnici onderverdelen in twee groepen: elektrotechnicus en de elektrotechnisch ingenieur. Het verschil zit hem in opleiding en het takenpakket.

  • Als elektrotechnicus heb je meestal een MBO opleiding gedaan en beschik je over een divers takenpakket. Je dient in staat te zijn om machines, computers, en andere elektrische apparaten te onderhouden, repareren of installeren.
  • Als elektrotechnisch ingenieur kan je zowel een ‘praktijk’- als ‘kantoor’-baan hebben. Hierbij valt te denken aan Research and Development, Elektro-adviesbureau’s, Software-ontwikkelaars en projectdeelnemers.

Vind jouw baan in de bouw

Nu je zicht hebt op de 10 best betaalde banen in de bouw wil je natuurlijk wel zo’n functie hebben! Bij Bowers hebben we meer dan 250 vacatures openstaan in de bouw. Van calculator tot timmerman, van uitvoerder tot landmeter. Benieuwd welke functie het beste bij jou past? Bekijk onze bouw vacatures hier.

Vragen of hulp nodig?

Neem direct contact op, wij staan voor je klaar.