Urenportals: Klant | Medewerker

Wat is een aannemer en welk salaris hoort hierbij?

Om een bouwproject in goede banen te leiden wordt er vaak een aannemersbedrijf of aannemer ingezet. Dit bedrijf of deze persoon coördineert het project en overziet alle werkzaamheden. Het kan gaan om een klein project, zoals een woning renovatie, maar ook zeker om grote bouw projecten.

Wil je weten wat een aannemer allemaal doet en wat deze persoon verdient? Lees dan zeker verder.

Wat is de rol van een aannemer?

Als aannemer in de bouw zorg je dat het gehele project van het begin tot het einde op schema ligt. Je bepaalt welk onderdeel wanneer wordt uitgevoerd en controleert het werk van de vakmensen op de bouwplaats. Deze functie is erg belangrijk, wanneer je de controle als aannemer kwijt raakt kan het project flink achter op schema lopen.

Je communiceert dagelijks met veel onderaannemers, zoals elektriciens, metselaars, stukadoors en dakdekkers om de werkzaamheden te bespreken. Daarnaast ben je ook het aanspreekpunt voor de klant. Om deze reden moet je continu goed op de hoogte zijn van alle werkzaamheden op de bouwplaats. Pas wanneer het project compleet is afgeleverd en goedgekeurd door de klant, zit jouw taak er op.

Wat is het gemiddelde salaris

Het gemiddelde salaris in Nederland ligt tussen de €3.050,- en €4.125,- per maand. Dit bedrag hangt van een aantal factoren af. Zo zal een aannemer met enkele jaren ervaring en een goed cv meer verdienen dan iemand die net afgestudeerd is. Ook de locatie speelt een rol in de hoogte van het salaris. Een aannemer in Noord-Holland verdient gemiddeld meer dan in Gelderland.

Wat je precies verdient kun je vaststellen door verschillende vacatures te bekijken bij jou in de buurt die passen bij jouw ervaring.

Kan iedereen aannemer worden?

Iedereen kan zichzelf een aannemer noemen aangezien dit beroep niet beschermd is. Daarentegen zullen de meerderheid van de opdrachtgevers wel een passend diploma of ervaring willen zien voordat je wordt aangenomen.

Een diploma die past bij deze functie is de mbo opleiding Bouwkunde. Wanneer je dit diploma op niveau 4 hebt behaald, kom je bij veel bedrijven in aanmerking tot een aannemers positie. Tijdens deze studie leer je veel over de diverse professionals die rondlopen op een bouwplaats en de vaardigheden die je nodig hebt om goed in je functie te worden.

Heb je dit diploma niet? Dan kun je altijd nog overwegen om jezelf om te scholen. Bij veel werkgevers wordt dit traject voor je betaald, maar je kunt er ook voor kiezen om zelf een cursus of verkortte opleiding te volgen en stage te lopen bij aannemersbedrijven. Op deze manier bouw je een goed cv op en heb je een grote kans op een baan.

Handige vaardigheden

Als je graag een succesvolle aannemer wil worden raden is het handig om de volgende vaardigheden te ontwikkelen:

  • Punctueel: Als aanspreekpunt voor het project kun je geen steekjes laten vallen of afspraken vergeten.
  • Besluitvaardig: Wanneer het project niet verloopt zoals het zou moeten zullen er belangrijke knopen moeten worden doorgehakt. Kun jij deze druk aan?
  • Goed kunnen plannen: Het is niet fijn als professionals elkaar in de weg lopen tijdens hun werkzaamheden. Je moet hierom een overzichtelijke planning maken voor zowel de klant als de onderaannemers zodat iedereen weet wat er wanneer gebeurd.
  • Out of the box denken: Gaat er iets fout? Dan moet je zorgen dat dit op een zo efficiënt en effectief mogelijke manier moet worden opgelost. Natuurlijk ook rekening houdende met het budget. Dit vraagt vaak om out of the box oplossingen.

Wanneer je aan de bovenstaande vaardigheden werkt zal je elk project succesvol afronden en zullen de onderaannemers ook tevreden zijn.

Is deze functie iets voor jou?

Herken je jezelf in de bovenstaande vaardigheden en beschik je over voldoende ervaring? Bekijk dan zeker de vacatures van Bowers eens. Wij hebben genoeg opdrachtgevers die naar talenten zoals jou op zoek zijn.

Vragen of hulp nodig?

Neem direct contact op, wij staan voor je klaar.