Urenportals: Klant | Medewerker

4 knelpuntberoepen in de bouw

Een knelpuntberoep is een beroep welke door de Vlaamse Dienst voor Arbeidsbemiddeling en Beroepsopleiding wordt aangewezen omdat er een groot tekort aan arbeidskrachten van is. De vacatures van deze beroepen zijn moeilijk te vervullen, terwijl de taken wel erg belangrijk zijn. Tegenwoordig is 1/5e van de knelpuntberoepen te vinden in bouw- en installatiesector.

Hoogstens tijd om hier eens aandacht aan te besteden vinden wij! Lees hier meer over 4 knelpuntberoepen in de bouw: dakdekker, werfleider, calculator bouw en schrijnwerker.

Knelpuntberoep #1: Dakdekker

Als dakdekker houd jij je bezig met het verwijderen, onderhouden en plaatsen van daken. Je werkt op grote hoogte en werkt met verschillende machines om reparaties uit te voeren. Je werkt als dakdekker vaak voor een dakdekkersbedrijf en bent altijd in een klein team op pad onder de leiding van de voorman. Denk aan specifieke werkzaamheden als het strippen van oude daklagen, het aanbrengen van nieuwe materialen en lassen.

Om dakdekker te worden kun je een mbo opleiding op niveau 2,3 en 4 volgen. Voor deze opleiding moet je minstens beschikken over een vmbo opleiding. Het niveau van de vmbo opleiding bepaald welk niveau mbo opleiding je mag volgen. Uiteraard kun je ook van het ene niveau naar het andere doorstromen. Wanneer je jouw opleiding voltooid hebt kun je rekenen op een gemiddeld salaris van €1.600,- per maand. Als zzp’er ligt dit maandbedrag aanzienlijk hoger.

Knelpuntberoep #2: Werfleider

Een werfleider is verantwoordelijk voor de organisatie van de bouwplaats, het materiaal en financiële middelen. Het is jouw taak om het geleverde werk te controleren en overzicht te houden. Loopt alles volgens plan? Dit rapporteer je naar de projectleider.

Om werfleider te worden heb je een hbo Bachelor Bouw, Architectuur of Bouwkunde nodig. Na deze vierjarige opleiding kun je ook nog een extra master voltooien. Wanneer je aan de slag als werfleider gaat kun je rekenen op een gemiddeld salaris van €3.700,- per maand.

Knelpuntberoep #3: Calculator bouw

Als calculator bouw ben je voortdurend bezig met het berekenen van kosten in de aanbestedingsfase van een project. Aan de hand van de plannen, het lastenboek en informatie van leveranciers schat jij in hoeveel het totaalplaatje zal kosten. Des te meer ervaring je hier in op doet, des te gemakkelijker en beter jij de kosten kan inschatten.

Om calculator bouw te worden heb je een Bachelor of Master bouwkunde nodig en een liefde voor getallen. Vaak genoeg zie je dat werfleiders ook doorgroeien tot calculators in de bouw. Deze functie brengt veel verantwoordelijkheid met zich mee, maar je krijgt dan ook een mooi salaris. Het gemiddelde salaris voor een calculator bouw is €3.900,- per maand.

Naast calculator bouw staan er tal van calculator vacatures open in de techniek. Bekijk hier de openstaande calculator techniek vacatures bij ons zusterbedrijf JACkLING.

Knelpuntberoep #4: Schrijnwerker

Een schrijnwerker maakt en plaatst schrijnwerken en is enorm veelzijdig. Onder hun werkzaamheden vallen onder andere het plaatsen van ramen, deuren en poorten. Daarnaast houden ze zich ook bezig met renovatieprojecten. Denk bijvoorbeeld aan een aluminium schuifpui die gerepareerd moet worden. Geen enkele dag is in deze functie hetzelfde. Dat maakt het zo leuk!

Om schrijnwerker te worden heb je minstens een mbo niveau 2 opleiding nodig met een bouwachtergrond. Denk bijvoorbeeld aan de mbo opleiding Timmerman. Dit is een tweejarige opleiding waar je alle basis kneepjes van het vak leert. Je kunt erg gemakkelijk instromen na het studeren, waardoor vele het zien als een startersbaan. Een schrijnwerker verdient gemiddeld €1.800,- per maand.

Solliciteren op een knelpuntberoep in de bouw

Nu er weinig professionals op deze banen solliciteren kun jij je slag slaan! Ga jij binnenkort via Bowers aan de slag als schrijnwerker, calculator bouw, dakdekker of werfleider? Bekijk alle vacatures, solliciteer via ons platform en krijg deze week nog te horen of we een baan voor je hebben.

Bij Bowers zoeken we naar projecten die goed bij jouw kwaliteiten passen. Door samen te kijken naar jouw voorkeuren en kunnen matchen we de beste opdrachten voor jou. Daarnaast krijg je nog steeds de voordelen van een vaste baan, klinkt goed toch?

Ga aan de slag in de bouw

Bekijk onze openstaande bouwvacatures of doe een open sollicitatie.