Urenportals: Klant | Medewerker

Bouw cao 2023

De bouwsector is een van de belangrijkste sectoren in Nederland en speelt een cruciale rol in de economie van het land. Om de arbeidsomstandigheden en rechten van werknemers in deze sector te verbeteren, is de nieuwe Bouw CAO 2023 ingevoerd. Deze nieuwe CAO bevat een aantal belangrijke veranderingen die zowel werknemers als werkgevers zullen aanraken. In deze blog zullen we alle belangrijkste aspecten van de Bouw CAO 2023 bespreken.

De bouw CAO beschrijft het bindende contract tussen de werkgevers en de werknemers in de bouwsector. Deze collectieve arbeidsovereenkomst bevat regels en afspraken waaraan alle bedrijven in de bouw en hun werknemers zich dienen te conformeren.

De afspraken in de bouw CAO zijn het resultaat van gezamenlijke besprekingen en onderhandelingen en zijn dan ook bindend. Dit omvat regelingen voor arbeidsomstandigheden, werktijden en salarissen.

De CAO bevat een overvloed aan informatie en is een document van groot belang, vol met ingrijpende beslissingen en regels die niet mogen worden overtreden. Een kijkje in deze CAO geeft een blik op het ingewikkelde en complexe systeem dat de arbeidsverhoudingen in de bouw reguleert.

Verbeteringen voor werknemers onder de Bouw CAO 2023

De Bouw CAO 2023 bevat een aantal verbeteringen voor werknemers in de bouwsector, waaronder:

  • Verhoging van het minimumloon: Het minimumloon voor werknemers in de bouwsector is verhoogd, waardoor ze een hoger inkomen krijgen.
  • Uitbreiding van verlofdagen: Werknemers hebben recht op meer verlofdagen, waaronder ziekteverlof en vakantie.
  • Verbetering van de arbeidsomstandigheden: De nieuwe CAO bevat maatregelen om de arbeidsomstandigheden voor werknemers te verbeteren, waaronder betere bescherming tegen ongevallen op de werkplek.

Wat verandert er voor werkgevers onder de Bouw CAO 2023?

De Bouw CAO 2023 bevat ook veranderingen voor werkgevers, waaronder:

  • Verhoging van de loonkosten: Door de verhoging van het minimumloon zullen de loonkosten voor werkgevers toenemen.
  • Verplichting tot het aanbieden van verlofdagen: Werkgevers zijn verplicht om werknemers meer verlofdagen aan te bieden, waaronder ziekteverlof en vakantie.
  • Verbetering van de arbeidsomstandigheden: Werkgevers zijn verplicht om de arbeidsomstandigheden op de werkplek te verbeteren, waaronder het nemen van maatregelen om ongevallen te voorkomen.

Loonsverhoging

Een belangrijk onderdeel van de Bouw CAO 2023 is de loonsverhoging voor werknemers in de bouw. Deze loonsverhoging vindt plaats in twee stappen en is een antwoord op de stijgende vraag naar arbeid in deze sector. Door deze loonsverhoging hopen werkgevers en vakbonden de arbeidsmarkt in de bouw aantrekkelijker te maken en hierdoor de vacatures op te vullen.

Werktijden

Naast de loonsverhoging bevat de Bouw CAO 2023 ook afspraken over werktijden. Bouwplaats medewerkers mogen vanaf 1 januari 2023 eerder stoppen met werken. Dit betekent dat zij eerder naar huis kunnen en meer tijd hebben voor hun privéleven. Dit is een belangrijke verbetering voor werknemers in deze sector, die vaak fysiek zwaar werk verrichten.

Vacatures

Met de economische groei en de verbeteringen in de Bouw CAO 2023 zijn er volop vacatures beschikbaar in de bouw- en infrasector. Of je nu op zoek bent naar een uitdagende baan als bouwer, bouwkundig ingenieur, civiel technicus of infra specialist, er is altijd een geschikte vacature te vinden. Dagelijks komen er nieuwe vacatures bij, dus hou onze vacaturepagina in de gaten!

Bowers

Wij zijn een verfrissende uitzondering in de wereld van het detacheren. Al sinds 2008 fungeren wij als de persoonlijke werkgever voor professionals in de bouw. Onze focus ligt op professionals in de bouw die echt een impact kunnen maken. Wij waarderen nuchtere, praktische en vernieuwende denkers en doeners die energie putten uit tastbare projecten. Onze prioriteit is het ondersteunen van de hardwerkende mensen in Nederland die samen werken aan het realiseren van prachtige dromen.

Meer weten?

Bouw CAO vrije dagen

Bouwvak 2023

Ga aan de slag in de bouw

Kom werken in de bouw en bekijk onze openstaande bouwvacatures. Of doe een open sollicitatie!