Urenportals: Klant | Medewerker

Wat is civiele techniek?

Wat is civiele techniek eigenlijk? In de civiele techniek houdt men zich bezig met het ontwerpen, realiseren en onderhouden van objecten. Denk hierbij aan het ontwerpen van een brug, het onderhouden van spoorwegen of het realiseren van gebouwen. Het omvat in feite onze gehele leefomgeving.

De civiele techniek is heel veelzijdig en van groot belang. Als er overstromingen dreigen door een zwakke dijk of files zijn door slecht wegdek, wordt de hulp van dit vakgebied ingeroepen. Zij pakken het probleem aan. Reden genoeg dus om je eens in het onderwerp te verdiepen.

Wij hebben alle informatie over dit mooie vakgebied voor je verzameld en geven je graag antwoord op de vraag wat is civiele techniek. We leggen hier uiteraard uit wat de civiele techniek precies inhoudt en geven uitgebreide informatie. Ben je al expert en wil je graag aan het werk? Bij Bowers hebben we goed contact met verschillende bedrijven. Zo zorgen we dat vakmensen op de interessantste en beste plekken terecht komen.

Wat is civiele techniek? Een veelzijdig vakgebied!

Binnen de civiele techniek houd je je bezig met het ontwerp, de aanleg en het onderhoud van (openbare) werken die vastzitten in de grond. Een extra doel is het bevorderen van de mobiliteit en bereikbaarheid van mensen en bedrijven. Denk bijvoorbeeld aan bruggen, het spoor, wegen, gebouwen en waterwegen.

Tijdens de werkzaamheden moet er rekening gehouden worden met veel aspecten.

  • Overlast van afgesloten wegen
  • Overstromingen
  • Lawaai
  • Trillingen

Het is de uitdaging om de overlast te beperken en toch het project vlot door te laten lopen.

Wat valt onder civiele techniek?

Met een antwoord op de vraag ‘Wat is civiele techniek’, kunnen we kijken naar wat er allemaal onder dit vakgebied valt.

Het vakgebied is heel breed. Mobiliteit en bereikbaarheid hebben een belangrijke plek in de maatschappij, dus is het vaak van cruciaal belang. We hebben er al een paar genoemd, maar andere werkzaamheden en werkvelden die onder civiele techniek vallen zijn:

  • Beton- en staalconstructies
  • Riolering
  • Verkeersbouwkunde
  • Waterbeheer
  • Wegenbouwkunde
  • Hydrologie: Hydrologie is een interessant en erg actueel onderdeel van het vakgebied. Deze wetenschap van de aardkunde is gericht op het bestuderen van water in de atmosfeer, op en onder de grond. Denk hierbij aan het oppervlaktewater, de stromingen en de stand van het grondwater.
Wat is civiele techniek - snelwegen

De geschiedenis van civiele techniek

De wortels van civiele techniek gaan terug tot de oudheid, toen de eerste grote bouwwerken zoals piramides, bruggen en wegen werden gebouwd. Door de eeuwen heen heeft het vakgebied zich ontwikkeld, van de Romeinse aquaducten tot de moderne wolkenkrabbers. Het is fascinerend om te zien hoe de technieken en materialen in de loop der tijd zijn geëvolueerd en hebben bijgedragen aan de groei van beschavingen.

Innovaties in de civiele techniek

Met de opkomst van technologie en duurzaamheid, zijn er talloze innovaties in de civiele techniek. Denk hierbij aan zelfhelend beton, groene daken, en slimme infrastructuur die zich aanpast aan veranderende omstandigheden. Deze vooruitgangen zorgen niet alleen voor efficiëntere en duurzamere constructies, maar ook voor een betere leefbaarheid in stedelijke gebieden.

Duurzaamheid en civiele techniek

De focus op duurzaamheid heeft de civiele techniek getransformeerd. Nu is er meer aandacht voor het ontwerpen van energiezuinige gebouwen, het gebruik van gerecyclede materialen, en het minimaliseren van de impact op het milieu. Waterbeheer, bijvoorbeeld, is een essentieel onderdeel van duurzaamheid binnen dit vakgebied, waarbij wordt gekeken naar efficiënte irrigatiesystemen en overstromingspreventie.

Werken in de civiele techniek?

We hebben inmiddels een compleet antwoord op de vraag ‘Wat is civiele techniek?’. Het is een brede bedrijfstak. Van de tekentafel tot de uitvoering, je kunt hierin alle kanten op. Werk je graag samen met mensen, schakel je makkelijk tussen overheden en bedrijven of werk je graag met je handen? Binnen de civiele techniek is er zeker weten een mooie plaats voor jou.

Met de opleiding civiele techniek help jij je omgeving inrichten. Daarbij houd je rekening met actuele thema’s zoals veiligheid en duurzaamheid. Je bedenkt constructies en hoe die in de omgeving passen. Je kan deze opleiding bij veel verschillende scholen en instellingen volgen, veelal mbo en hbo, maar er is ook een Bachelor programma aan de TU Delft. Een vierjarige opleiding Civiele Techniek combineert de praktijk met theorie. Al tijdens de opleiding kom je in contact met bedrijven uit het werkveld.

Carrière binnen de civiel techniek

Carrière maken binnen de civiele techniek? De carrièremogelijkheden zijn eindeloos.

  • Je kan stages en traineeships volgen binnen de infra
  • Aan de slag als junior calculator, adviseur, projectleider of uitvoerder
  • Je kan zelfs doorstuderen of een wetenschappelijke carrière als onderzoeker beginnen

Werken bij Bowers

Je beschikt over specialisatie op mbo- of hbo-niveau op het gebied van bouw, infrastructuur en civiele techniek, je houdt van uitdagingen met de zekerheid van een vaste baan? Wij hebben een groot aanbod aan uitdagende opdrachten met een toekomstgarantie. Hier komen bijna dagelijks nieuwe vacatures bij.

Wij hebben niet alleen een baan die bij je past maar denken ook graag met je mee met je jouw ambities voor de toekomst. Daarom luisteren we naar jouw wensen en bieden de mogelijkheden om met cursussen je specialistische kennis uit te breiden.

Ambieer je een baan in de techniek? Bekijk dan de openstaande vacatures bij ons zusterbedrijf JACkLING.

Vragen of hulp nodig?

Neem direct contact op, wij staan voor je klaar.