Urenportals: Klant | Medewerker

Wat is het verschil tussen timmerman 1 en 2?

Als je op zoek bent naar een carrière in de bouw, is het belangrijk om te weten wat het verschil is tussen de verschillende rollen en functies. Timmermannen zijn een belangrijke rol in de bouw en er zijn twee verschillende niveaus van bekwaamheid: timmerman 1 en timmerman 2. Maar wat is het verschil tussen deze twee functies? In dit artikel leggen we precies uit wat het verschil is tussen timmerman 1 en 2. We vertellen we je meer over de te volgen opleidingen, verantwoordelijkheden en carrièremogelijkheden.

Opleidingen timmerman 1 en 2

Timmerman 1 en 2 hebben beide een opleiding nodig om hun carrière te starten en om als professionele timmerman aan de slag te gaan.

  1. Timmerman 1 moet een opleiding volgen in basisvaardigheden. Tijdens deze opleiding worden de fundamentele vaardigheden van het vak aangeleerd. Denk hierbij aan basisvaardigheden zoals meten, zagen, spijkeren, maar ook het leren lezen van bouwtekeningen en het op de juiste manier gebruiken van gereedschap. Na afronding van deze opleiding is het essentieel om een certificaat te behalen dat aantoont dat je de basisvaardigheden van een timmerman beheerst.
  2. Timmerman 2 moet meer geavanceerde opleidingen volgen. Deze opleiding bouwt voort op de kennis en vaardigheden die zijn opgedaan tijdens de opleiding voor Timmerman 1. Hier leren timmerlieden over meer complexe aspecten van het vak. Het gaat dan bijvoorbeeld om het installeren van verschillende soorten dakbedekking, het vervaardigen en plaatsen van complexe kozijnen, en het werken met geavanceerd gereedschap. Ook krijgt men inzicht in de bouwtechnische en constructieve aspecten van het timmerwerk. Na afronding is het belangrijk om een geavanceerd certificaat te verkrijgen, wat bevestigt dat je over de vaardigheden beschikt om als Timmerman 2 te werken.

Verantwoordelijkheden

De verantwoordelijkheden verschillen tussen de functie timmerman 1 en timmerman 2.

  • Een timmerman 1 is verantwoordelijk voor het uitvoeren van basiswerkzaamheden op de bouwplaats. Denk bijvoorbeeld aan het meten, zagen en spijkeren van houten elementen.
  • Een timmerman 2 heeft meer verantwoordelijkheden, zoals het installeren van dakbedekking, het maken van complexe kozijnen en het werken met meer geavanceerde machines en gereedschappen. Dit zijn dus wat lastigere taken die ook wat meer verantwoordelijkheden met zich mee brengen.

Carrièrekansen

Timmerman 1 heeft beperkte carrièrekansen en is meestal gericht op het uitvoeren van basiswerkzaamheden op de bouwplaats. Timmerman 2 heeft echter veel meer carrièrekansen, omdat ze meer geavanceerde vaardigheden hebben en in staat zijn om meer uitdagende projecten aan te nemen.

Timmerman 1 en 2 salaris

Timmerman 1 salaris

Als we uitgaan van een gemiddeld uurloon van €17,-  en een werkweek van 36 uur, dan zou een timmerman 1 ongeveer €2.520 tot €3.024 bruto per maand kunnen verdienen.

Timmerman 2 salaris

Als we uitgaan van een gemiddeld uurloon van €25,- en een werkweek van 36 uur, dan zou een timmerman 2 ongeveer €3.600 tot €4.500 bruto per maand kunnen verdienen.

Daarbij moeten we wel rekening houden dat het kan variëren per bedrijf, regio, leeftijd en opleiding. Wil je exact weten wat je zou moeten verdienen? Laat het dan ons weten, dan nemen onze experts zo snel mogelijk contact met je op.

timmerman 1 en 2

Wil jij timmerman 1 of 2 worden?

Wil jij timmerman worden en ben je nieuwsgierig hoe je een goede start kan maken? Hier hebben wij een uitgebreide blog over geschreven: “Timmerman worden?“. Na het lezen van de blog weet jij wat een timmerman doet, wat je allemaal moet kunnen om timmerman te worden en hoe jij de beste start in het vakgebied kan maken

Kom bij ons in dienst!

Wil je jouw carrière de beste start mogelijk geven? Of ben je toe aan de volgende stap? Kom bij ons in dienst! We hebben verschillende timmerman functies openstaan. Bekijk ze hieronder en vind een nieuwe uitdaging bij jou in de buurt.

Als persoonlijk detacheerder in de bouw verbinden we sinds 2008 onze mensen aan de beste projecten bij toonaangevende bedrijven. Onze focus ligt op professionals in de bouw die echt een impact kunnen maken. Wij waarderen nuchtere, praktische en vernieuwende denkers en doeners die energie putten uit tastbare projecten. Onze prioriteit is het ondersteunen van de hardwerkende mensen in Nederland die samen werken aan het realiseren van prachtige dromen.

Ga aan de slag als timmerman

Bekijk onze openstaande timmerman vacatures of doe een open sollicitatie.