Urenportals: Klant | Medewerker

Timmerman worden?

Wil jij timmerman worden en vraag je jezelf af hoe je een goede start maakt? We hebben al onze kennis in dit artikel verzameld zodat jij gelijk aan de slag kan! Bij Bowers hebben we ervaren timmermannen werken die je graag helpen aan de perfecte baan. Een baan die precies aansluit bij je kennis, ervaring en wensen voor in de toekomst.

Na het lezen van dit artikel weet jij wat een timmerman doet, wat je allemaal moet kunnen om timmerman te worden en hoe jij de beste start in het vakgebied kan maken.

Wat doe je als timmerman?

Timmerman worden? Laten we beginnen met het kijken naar wat je in dit vak doet. Het vak is een ambachtelijk beroep waar nog steeds veel vraag naar is. Timmermannen werken aan het opbouwen, repareren of monteren van voornamelijk houten constructies, zoals:

  • Dakconstructies
  • Ramen, deuren, kozijnen
  • Wanden en vloeren

Naast de normale timmerman heb je ook nog specialisten:

  • Meubelmakers
  • Machinaal houtbewerkers
  • Betontimmermannen

Je kunt dus alle kanten op! Het werk als timmerman is ontzettend breed. Je bent als timmerman betrokken bij het hele proces in de bouw, van tekentafel tot aan afwerking. Dit omdat bij het tekenen van schetsen, bestekken en de bouwplannen vaak om de expertise van timmermannen wordt gevraagd.

Welke opleiding heb je nodig?

Om timmerman te worden volg je een beroepsopleiding (mbo-niveau 2) tot timmerkracht. Hierna ga je door naar timmerman (niveau-3) of je vindt werk in de bouw om verdere ervaring op te bouwen.

Hoe kan je je onderscheiden als timmerman? Een timmerman kan zich onderscheiden met specialistische kennis. Hoewel er tegenwoordig erg veel gebruik wordt gemaakt van standaard productie is er nog veel vraag naar maatwerk in het creëren of repareren van houten constructies.

Vaak wordt er niet alleen met hout gewerkt, maar ook met andere materialen. Daarom is het is belangrijk dat je technisch inzicht en discipline hebt en heel precies kan werken.

Salaris van een timmerman

Het salaris van een hangt af van verschillende factoren. Belangrijk hierbij zijn:

  • Je werkervaring
  • Vakmanschap
  • Soort opdracht
  • Dienstverband

Het salaris van een timmerman is terug te vinden in de CAO voor bouwnijverheid. De hoogte van het salaris van een beginnende timmerman met een vaste werkplek ligt rond de €15,34 per uur (2023). Wanneer je meer ervaring en specialistisch vakmanschap opbouwt, loopt dit bedrag op tot zo’n €19,38 per uur.

Timmerman worden – hoe ziet een werkdag eruit?

Als timmerman ben je niet de hele dag bezig met hout. Je bent betrokken bij het hele proces in de bouw, van tekentafel tot de afwerking. Jouw expertise is nodig bij het uitwerken van schetsen, bestekken en bouwplannen, zodat alle plannen ook echt haalbaar zijn. Vervolgens gaat een timmerman met het werk aan de slag, hierbij werkt hij alles netjes af.

Behalve bij de constructie van bouwwerken kan je ook ingezet worden bij de controle van constructies en reparaties bij lekkages en scheuren. Daarom werk je veel samen met andere vakmensen, zoals projectmanagers, werkvoorbereiders, metselaars, stukadoors, glaszetters en schilders.

De beste start als timmerman

Timmerman worden? Vraag jezelf als eerste het volgende af:

  • Werk je graag met je handen?
  • Heb je een beroepsopleiding?
  • Beschik jij over goede communicatieve vaardigheden?

Dan kan je timmerman worden en aan de slag gaan! Bekijk hier onze timmerman vacatures.

Wij hebben niet alleen een baan die bij je past, maar denken ook graag met je mee met je jouw ambities voor de toekomst. Daarom luisteren we naar jouw wensen en bieden de mogelijkheden om met cursussen je specialistische kennis uit te breiden.

Ben je al timmerman en wil je doorgroeien? Lees dan hoe je allround timmerman wordt.

Vragen of hulp nodig?

Neem direct contact op, wij staan voor je klaar.