Urenportals: Klant | Medewerker

Hbo-bouwkunde salaris

In dit artikel leggen we je onder andere uit wat een bouwkundig adviseur is, wat baankans in bouwkunde is en hoe hoog het hbo-bouwkunde salaris is.

Bouwkunde is een breed vakgebied. Je kunt na het volgen van deze studie dan ook verschillende richtingen op. Zo kan je als bouwkundig specialist aan de slag bij een architectenbureau, maar ook bij bijvoorbeeld een projectontwikkelaar of een ander adviesbureau.

Wat is een bouwkundig adviseur?

Een bouwkundig adviseur kan ingehuurd worden door bedrijven om bijvoorbeeld een bouwkundig rapport te schrijven. In dit rapport staat hoe veilig een pand is en hoeveel onderhoud er ongeveer aan nodig is. Maar dit is niet het enige wat een bouwkundig adviseur kan doen, hij/zij kan namelijk ook ingehuurd worden bij verbouwingen. Hier geeft de bouwkundige dan advies over de beperkingen en mogelijkheden die er zijn.

Dit is voornamelijk het geval bij monumentale panden, hierbij zijn er namelijk naast de structurele beperkingen ook allerlei wettelijke restricties waar rekening mee gehouden moet worden. Hierdoor zal een bouwkundig adviseur niet enkel de kennis over de bouw, maar ook een stukje wettelijke kennis ontwikkelen.

Het profiel van een bouwkundig specialist

Bouwkundig specialisten zijn praktische mensen. Ruimtelijk inzicht en andere technische vaardigheden zijn binnen dit vakgebied essentieel. Daarnaast is het belangrijk dat je technische tekeningen kan maken en over kennis van bouwsystemen, bouwfysica en materialen beschikt.

Onderzoeken, organiseren, samenwerken en leidinggeven zijn kwaliteiten waar je over moet beschikken als bouwkundig specialist. Een bouwkundig ingenieur houdt zich vooral bezig met het ontwerpen, plannen en het uitvoeren van nieuwbouw en onderhoudswerkzaamheden van al bestaande panden.

De exacte competenties waarover een bouwkundig ingenieur dient te beschikken, kunnen verschillen per functie. Een projectleider moet vooral over een goed organiserend vermogen beschikken, terwijl een tekenaar juist meer detailgericht moet zijn.

Baankans bouwkunde

Waar een net afgestudeerde bouwkundige in 2012 nog 16 maanden deed over het vinden van een passende baan, doet een hbo-bachelor afgestudeerde bouwkundige er nu gemiddeld maar 3 tot 6 maanden over. Tot wel 47% van de bouwkundige heeft binnen 15 maanden na afstuderen een vast contract bij een werkgever.

Hbo-bouwkunde salaris

Gemiddeld ligt het startsalaris van een bouwkundige tussen de €2668,- en €2732 bruto per maand. Dit ligt hoger dan het gemiddelde startsalaris van een hbo-bachelor afgestudeerde. De gemiddelde bouwkundige in Nederland verdient een salaris van ongeveer €3155,- bruto per maand. Ook per regio, stad en bedrijf kan het salaris verschillen.

Als we kijken naar de provincies en het gemiddelde hbo-bouwkunde salaris staat Limburg op nummer 1. Hier ligt het gemiddelde salaris namelijk een stuk hoger dan het landelijk gemiddelde. Een bouwkundig specialist verdient in Limburg maar liefst € 3940,- bruto per maand. In de provincie Flevoland daarentegen, verdient de gemiddelde bouwkundige een stuk minder. Hier ligt het gemiddelde salaris namelijk op slechts €2535,- bruto per maand.

Ook per stad lopen de gemiddeldes nogal uiteen. In de stad Den Bosch verdient een gemiddelde bouwkundige €4250,- bruto per maand en dit is dan ook meteen het hoogste gemiddelde binnen Nederland. In Zwolle verdienen ze een stuk minder, want hier ligt het gemiddelde op €2850,-.

Als we gaan kijken naar het carrière niveau, verdient een junior (hbo-bouwkunde salaris) €3030,- bruto per maand. Een medior (3 tot 5 jaar werkervaring) €3230,- bruto per maand en een senior (meer dan 5 jaar werkervaring) €3325,- bruto per maand. Naarmate je meer ervaring als bouwkundige hebt, groei je natuurlijk ook in het salaris wat je verdient. Een bouwkundig specialist met 10 jaar ervaring verdient rond de €3889,- bruto per maand.

Hbo-bouwkunde salaris 

Andere banen in de bouw

In de bouwsector wordt gewerkt van concept tot aan oplevering en dat betekent dat er veel verschillende partijen betrokken zijn bij een project. Naast bouwkundig specialist, zijn er dan ook vele andere banen in de bouw. Denk bijvoorbeeld aan bouwtekenaars, projectmanagers, metselaars, timmermannen en nog veel meer. Ben jij op zoek naar een leuke baan in de bouw? Dan ben je bij Bowers aan het juiste adres, wij hebben namelijk allerlei vacatures voor verschillende banen in de bouwsector. Bekijk onze openstaande bouwvacatures hier.

Wij hebben naast onze blogs over hbo-bouwkunde salaris, nog veel meer blogs! Scroll naar beneden om deze te lezen.

Vliegende start in de bouw maken?

Bekijk onze bouwvacatures of doe een open sollicitatie.