Wat is houtskeletbouw?
Wat is houtskeletbouw en wat is daar nu eigenlijk zo bijzonder aan?
Houtskeletbouw of HSB is een manier van bouwen. Een huis kan op verschillende manieren gebouwd worden. De meeste mensen kennen de normale/traditionele manier van bouwen wel. Bij de traditionele bouwmethode worden bouwblokken en gevelstenen door middel van mortel en beton op elkaar gestapeld. De meeste aannemers werken met deze methode. Bij deze traditionele methode worden alle werkzaamheden uitgevoerd op de bouwplaats. Maar wat is houtskeletbouw precies en wat zijn de voor- en nadelen van deze manier van bouwen? We leggen het je duidelijk uit!
Wat is houtskeletbouw?
Bij de houtskeletbouw methode wordt de constructie van een huis volledig van uit hout opgebouwd. Maar de fundering en begane grondvloer worden natuurlijk wel uitgevoerd in beton. De vloeren, daken en wanden oftewel het skelet van een huis bestaat wel uit hout. Het skelet wordt vaak vooraf in een fabriek geprefabriceerd. Het voordeel hiervan is dat de bouwtijd drastisch omlaag gaat. Door deze houten constructie is een houtskeletbouw huis snel water- en winddicht.
Het houten skelet wordt in de spouw en tussen het regelwerk maximaal gevuld met isolatiemateriaal. Hiermee wordt er gemakkelijk een hoge isolatiewaarde bereikt. Zo hoeft er in de toekomst ook weinig onderhoud worden gepleegd.
Wat zijn de voor- en nadelen van houtskeletbouw?
Voordelen van houtskeletbouw
- Snel: Het skelet wordt vaak vooraf in een fabriek geprefabriceerd. Dit zorgt ervoor dat er minder tijd op de bouwplaats nodig is. Met de houtskeletbouw methode is er vaak binnen 5 dagen al een wind en waterdicht huis gebouwd. Het houten skelet kan in de fabriek met veel precisie worden gezaagd en het sluit vaak naadloos op elkaar aan.
- Goedkoop: Omdat de houtskeletbouw methode sneller is dan de traditionele methode van bouwen, wordt er veel geld bespaart op de arbeidskosten. Wat ook belangrijk is, is dat hout veel lichter is dan metselwerk. Hierdoor kan de fundering meestal zo’n 20 tot 25% lichter.
- Duurzaam: Er wordt 40% minder energie verbruikt bij het bouwen van een houtskeletbouw woning dan het bouwen van een huis op de traditionele manier. De levensduur van een huisskeletbouw woning is minimaal 75 jaar. En dit is vergelijkbaar met een traditioneel huis.
- Goed geïsoleerd: Bij de houtskeletmethode kunnen hoge isolatiewaarden worden gehaald. De isolatie zit al vaak in de houten elementen opgenomen. Hierdoor zijn wanden een stuk minder dik dan bij traditionele bouw.
- Flexibel: De houtskeletbouw is vaak veel flexibeler dan alle andere bouwmethoden. Door middel van het minder zware materiaal kunnen wanden aanpasbaar gemaakt worden. Dit is ideaal voor huizen dat kamers aangepast kunnen worden.
- Brandveilig: Wat veel mensen juist denken is dat houtskeletbouw heel brandgevaarlijk is. Maar dat is eigenlijk totaal niet zo. Bij houtskeletbouw worden massief houten balken gebruikt en deze balken hebben een lange reactietijd en hebben een hoge temperatuur nodig om te ontbranden.
- Circulaire materialen: Hout kan in sommige gevallen circulair zijn. In sommige gevallen kan het hout weer hergebruikt worden in nieuwe constructies. Hier zitten wel enkele voorwaarden aan. En hout kan als circulair materiaal gezien worden. Omdat hout kan worden bij geplant.
- Droog bouwen
Nadelen van houtskeletbouw
- Kans op rotting of schimmel: Hout kan natuurlijk gaan rotten. Daarom is het erg belangrijk dat de houtskeletbouw erg nauwkeurig en goed wordt uitgevoerd. Wanneer dit niet goed is uitgevoerd kan het gaan rotten. Rotting tast de sterkte van het hout aan waardoor de constructie zwakker en zwakker wordt tot dat de constructie kan instorten.
- Kans op ongedierte: Bij de houtskeletbouw kan er ongedierte in het hout komen. Hier heb je bij steen natuurlijk geen last van. Echter geldt dat het alleen gebeurd wanneer het hout niet goed is toegepast.
- Warm in de zomer: In de zomer zal de temperatuur flink oplopen. En dan is het fijn wanneer muren iets van deze warmte opnemen. Bij houtskeletbouw zal dit niet zo snel gebeuren en dit zorgt er dus voor dit dat de warmte in de huis blijft hangen.
- Minder akoestisch vermogen: Door de robuustheid van steen hebben stenen minder geluidsdoorslag. Hierdoor is het akoestisch vermogen van steen vele malen beter dan hout.
De geschiedenis van houtskeletbouw
De oorsprong van houtskeletbouw gaat honderden jaren terug. In veel landen, zoals de Verenigde Staten en Canada, is houtskeletbouw de standaardmethode voor het bouwen van woningen. Deze methode werd populair vanwege de overvloedige aanwezigheid van hout in deze regio’s en de relatieve eenvoud van de bouwtechniek. In Nederland is houtskeletbouw in opkomst, mede door de groeiende aandacht voor duurzaamheid en de vele voordelen die deze bouwmethode biedt.
Duurzaamheid en het milieu
Het gebruik van hout in de bouw draagt significant bij aan het verminderen van de milieu-impact van de bouwsector. Bomen spelen een essentiële rol in het natuurlijke koolstofcyclusproces: gedurende hun levensduur absorberen ze CO2 uit de atmosfeer en zetten dit om in zuurstof en biomassa. Wanneer we deze bomen gebruiken als bouwmateriaal, wordt de in het hout opgeslagen koolstof geconserveerd, in plaats van terug vrijgegeven te worden in de atmosfeer bij ontbinding of verbranding van het hout. Dit maakt houtskeletbouw tot een vorm van koolstofopslag.
Bovendien, wanneer het gebruikte hout voor de bouw afkomstig is van duurzaam beheerde bossen, wordt de natuurlijke levenscyclus van het bos niet verstoord. Deze bossen worden zodanig beheerd dat er een evenwichtige verhouding ontstaat tussen het kappen van bomen en het aanplanten van nieuwe, waardoor er een continue koolstofopname plaatsvindt.
Daarnaast hebben houtskeletbouwwoningen over het algemeen een lagere energiebehoefte vanwege hun uitstekende isolerende eigenschappen, wat resulteert in een lagere energieconsumptie tijdens de gebruiksfase van de woning. Dit leidt weer tot een verdere vermindering van de koolstofvoetafdruk en maakt houtskeletbouw een uiterst milieuvriendelijke bouwtechniek. Het is dan ook geen wonder dat steeds meer bouwers en huiseigenaren kiezen voor houtskeletbouw in hun streven naar duurzamere bouwmethoden.
Werken bij Bowers
Heb je nog vragen over het onderwerp” Wat is houtskeletbouw?” Neem dan gerust contact met ons op of lees onze andere blogs.
Lijkt het je leuk om in de bouw te werken en te werken aan bijzondere projecten? Wil je werken als timmerman, meubelmaker of houtskeletbouwer? Dan hebben we goed nieuws! We zijn altijd opzoek naar goede vakmensen om ons team mee uit te breiden. Bekijk hier onze openstaande vacatures van dit moment.