Urenportals: Klant | Medewerker

Wat doet een projectleider bouw?

Als projectleider bouw ben je vanaf begin tot eind van een bouwproject betrokken en heb je een erg divers takenpakket. Je bent namelijk als projectleider bouw verantwoordelijk voor het opleveren en/of realiseren van een (deel van) een bouwproject. Dit maakt het een erg dynamisch beroep waarin geen dag hetzelfde is. Ben jij benieuwd naar deze interessante en dynamische functie? Lees dan verder om alles te lezen over een beroep als projectleider bouw.

Wat doet een projectleider bouw?

Wat doet een projectleider bouw? In deze functie ben jij verantwoordelijk voor planning, coördinatie, uitvoering en oplevering van één of meerdere bouwprojecten, of van een deel van een bouwproject. Gedurende het project stuur jij je projectteam aan, coördineer je de projectplanning en bewaak je dat deze behaald wordt.

Alle leden van je projectteam hebben hun eigen specifieke taken en weten door jouw plannings- en communicatieve vaardigheden precies waar ze aan toe zijn. Dit doe je door overzicht te houden, projectdoelen te bewaken en helder te communiceren met je projectteam, klant en andere belanghebbenden zoals managers en directieleden. Daarnaast houd je ook het budget voor het project in de gaten, en de eventuele projectrisico’s.

Tijdens het project zit je niet alleen achter je bureau. Je bent ook regelmatig te vinden op de bouwplaats, waar jij beoordeelt wat er goed gaat en wat eventueel verbeterd kan/moet worden. Je signaleert eventuele problemen, en stuurt bij als dit nodig is. Ook als deadlines door omstandigheden niet gehaald kunnen worden, zorg je dat iedereen hiervan op de hoogte is en dat ook weer hierop bijgestuurd wordt.

Soms ben je al betrokken vanaf het ontwikkel- en/of aanbestedingsproces. Dit is een adviserende functie, waarin je jouw kennis vanuit de praktijk inbrengt.

Wat is je takenpakket als projectleider bouw?

Wat doet een projectleider bouw? Als projectleider bouw ben je verantwoordelijk voor de uitvoering en oplevering van het project. Dit maakt het een functie met een erg divers takenpakket die betrekking hebben tot: financieel, technisch en organisatorische aspecten, planningen, kwaliteitseisen, veiligheid en nog veel meer.

In de meeste projectleider functies, en ook bij een projectleider in de bouw, behoren de volgende werkzaamheden tot je takenpakket:

 • Samenstellen van het (interne of externe) projectteam
 • Begeleiden en coördineren van het projectteam en belanghebbenden
 • Behouden van een goede sfeer in het team en een soepele samenwerking
 • Soms zorg je voor de inkoop van onderaannemers
 • Naleving van regels en voorschriften bij de leden van je projectteam
 • Signaleren van mogelijke problemen en hierop anticiperen en reageren
 • Bewaken van de voortang van het project
 • Bewaken van het budget
 • Communiceren met leveranciers, klanten en andere belanghebbenden
 • Leiden van vergaderingen
 • Opleveren en afrekenen van de onderhanden projecten

Dit maakt het een erg diverse functie met veel verschillende taken, verantwoordelijkheden en ook uitdagingen. Als projectleider bouw ben je goed in het creëren van overzicht en planningen, een heldere communicator en heb je een goed helicopterview. Ook ga je een uitdaging niet uit de weg, en ben je niet bang van een beetje stress.

Met wie werkt een projectleider samen?

Een projectleider werkt samen met veel verschillende mensen gedurende het project. Van voorbereiding tot uitvoering ben je betrokken, en daarom werk je ook samen met iedereen in deze processen. Je hebt regelmatig overleg met directie, opdrachtgevers, onderaannemers, maar ook met uitvoerders op de bouwplaats en werkvoorbereiders en planners.

Wat zijn je baankansen?

Baankansen voor projectleiders in de bouw zijn goed te noemen. De komende jaren komen er veel nieuwe bouwprojecten en deze hebben allemaal een projectleider nodig.

Wat doet een Projectleider Bouw?

Projectleider bouw salaris

Nu je een antwoord hebt op de vraag “Wat doet een projectleider bouw?”, is het tijd om te kijken naar het leukste onderdeel: het salaris.

Het salaris van een projectleider bouw is altijd afhankelijk van de werkgever en eerdere ervaringen. Het salaris kan daarom erg variëren. Het verschil tussen een beginnende projectleider en eentje met aardig wat jaren ervaring is dan ook groot. Gemiddeld verdient een minder ervaren projectleider zo’n €3500 tot €4500 bruto per maand. Dit kan oplopen tot over de €6000 per maand voor ervaren projectleiders.

Vacatures projectleider bouw

Bij Bowers hebben we interessante projectleider bouw vacatures! Je krijgt van ons de mogelijkheid je vakinhoudelijk verder te ontwikkelen aan de hand van cursussen en je krijgt van ons alle begeleiding die nodig is voor een succesvolle start in jouw nieuwe stap. Wil je meer weten hierover? Neem dan contact met ons op!

Vragen of hulp nodig?

Neem direct contact op, wij staan voor je klaar.