Urenportals: Klant | Medewerker

Meubelmaker worden? Lees dit artikel!

Ben je graag in je vrije tijd creatief bezig en heb je een beetje ruimtelijk inzicht? Dan is een baan als meubelmaker wellicht geschikt voor jou. Een meubelmaker maakt van niets iets! Zo ga je aan de slag met het maken van tafels, kasten, bureaustoelen en bedden.

Als meubelmaker ben je vooral bezig met het maken van meubels uit hout, maar het kan ook zeker zo zijn dat je met andere materialen zoals metaal en kunststof bezig bent. Bij het vervaardigen worden verschillende soorten technieken gebruikt en komen er verschillende machines aan te pas.

Welke opleidingen kun je volgen?

Om vakbekwaam te worden in de wereld van meubelmaken, is het van essentieel belang de juiste opleiding te volgen. Je hebt de keuze uit diverse opleidingen die je kunnen vormen tot een bekwame meubelmaker. De mbo-opleiding Meubelmaker kent verschillende specialisaties zoals de (Allround of Ontwerpend) Meubelmaker, die zich richten op het ontwerp en de fabricage van meubelstukken. De mbo (Scheeps)Interieurbouwer daarentegen legt de nadruk op het vervaardigen en installeren van interieurs, specifiek gericht op scheepvaart. En voor hen die zich willen bekwamen in het werken met geavanceerde houtbewerkingsmachines is de opleiding mbo Machinaal houtbewerker ideaal.

De keuze voor een specifieke opleiding hangt vaak af van waar je passie ligt. Wil je creatief bezig zijn en unieke meubelontwerpen maken? Of ben je meer technisch ingesteld en wil je de fijne kneepjes van het machinaal bewerken leren? Overweeg ook welke markt of sector je aanspreekt. Misschien trekt de wereld van luxe jachten je aan, of juist de detailhandel waarin op maat gemaakte meubels centraal staan.

Om een goed beeld te krijgen van wat elke opleiding precies inhoudt, is het een aanrader om open dagen te bezoeken. Hier kun je de sfeer proeven, docenten en huidige studenten ontmoeten en vragen stellen. Bovendien krijg je vaak een rondleiding waarbij je de werkplaatsen en faciliteiten kunt zien. Zo krijg je een duidelijk inzicht in welke opleiding het best past bij jouw ambities en toekomstvisie in de wereld van het meubelmaken.

Waar kom je te werken?

Wanneer je jouw opleiding hebt afgerond kun je officieel aan de slag als meubelmaker. Sommige meubelmakers kiezen ervoor om voor zichzelf te beginnen. Zij schrijven zich in via de KvK en beginnen een eigen bedrijf. Het voordeel hiervan is dat je zelf bepaalt hoeveel je werkt en welke klussen je aanneemt. Het nadeel is echter dat je zelf een klantenkring moet opbouwen en dat je maandelijks een instabiel inkomen hebt.

Naast voor jezelf te beginnen, kun je er ook voor kiezen om bij een meubelmakerij of meubelfabriek te werken. Een meubelmakerij is een klein bedrijf met vaak tussen de 5 en 15 medewerkers. Een meubelfabriek werkt op een veel grotere schaal. Aan de hand van waar jouw voorkeur ligt bepaal je welke locatie jij het prettigst vindt om te werken.

Wat verdient een meubelmaker?

Om een goed beeld te krijgen over wat je als meubelmaker in de branche verdient is het belangrijk dat we de functies opsplitsen. Een ‘normale’ meubelmaker verdient gemiddeld €1.800 per maand in Nederland wanneer deze professional voor een bedrijf werkt. Wanneer je als zzp’er aan de slag gaat kan dit bedrag veel hoger zijn, omdat je zelf bepaalt hoeveel je werkt en welke prijzen jij voor jouw meubels vraagt.

Daarnaast zijn er nog meer functies die dicht bij die van meubelmaker liggen, zoals:

  • Een machinaal houtbewerker verdient gemiddeld €1.950,- bruto per maand
  • Een meubelstoffeerder verdient gemiddeld €1.650,- bruto per maand
  • Een ambachtelijke lijstenmaker verdient gemiddeld €2.150,- bruto per maand

Uiteraard zal het exacte salaris wat je verdient liggen aan jouw ervaring, opleiding, leeftijd en de locatie waar je te werk gaat. Daarnaast zal beginnen in één functie als lijstenmaker niet zomaar gaan, hiervoor heb je eerst enkele jaren ervaring als meubelmaker voor nodig. Bedenk vooraf waar je wilt komen en maak voor jezelf een duidelijk carrière pad.

Handige competenties

Wil jij succesvol worden als meubelmaker? Dan is het verstandig om nu al vast te werken aan de volgende competenties:

  • Resultaatgericht: Jij stopt niet voordat je tevreden bent over jouw werkzaamheden.
  • Creativiteit: Jij weet de gedachten van de klant om te toveren tot prachtige meubels.
  • Zelfsturing: Jij hebt er geen probleem mee om zelfstandig aan het werk te gaan.

Gemakkelijk aan de slag

Ben jij een meubelmaker op zoek naar een baan? Bij Bowers hebben we verschillende vacatures openstaan die wellicht bij jou passen! Wanneer dit niet het geval is kun je altijd onze open sollicitatie invullen, dan laten wij het je weten wanneer er een geschikte vacature open komt te staan en kijken we in ons systeem of er niet een andere functie is die bij jouw kunde past.

Ga aan de slag als meubelmaker

Bekijk onze openstaande meubelmaker vacatures of doe een open sollicitatie.