Urenportals: Klant | Medewerker

Wat is een machinaal houtbewerker?

Veel houtbewerkers werken tegenwoordig niet meer met de hand maar met machines. Robotisering is hier een grote oorzaak van. Niet alleen krijgen houtbewerkers zo het werk sneller gedaan, het kost ook minder fysieke inspanning en er worden minder fouten gemaakt. Deze professionals werken zowel in de meubelmakerij als bouwsector.

Als machinaal houtbewerker zijn jouw taken net even iets anders dan die van een normale houtbewerker. Wat deze zijn, hoeveel je kunt verdienen en welke stappen je moet doorlopen om een machinaal houtbewerker te worden lees je hieronder.

De taken van een machinaal houtbewerker

Trappen, kozijnen, tafels, stoelen, noem het maar op! Wanneer het product van hout gemaakt is, heeft er vaak een machinaal houtbewerker aan gewerkt. Met behulp van machines en technieken zoals schaven, boren, frezen en schuren maken machinaal houtbewerkers de mooiste houten artikelen.

De volgende taken heeft een machinaal houtbewerker:

 • Het opstellen van een bouwtekening
 • Het selecteren en verzamelen van hout en plaatmateriaal voor het project
 • Het controleren van de machines die je gebruikt
 • Het bedienen van de machines
 • Je maakt proefbewerkingen en ruimt aan het eind de werkplaats op

Zoals je leest komt er veel meer bij het werk van een machinaal houtbewerker kijken dan enkel het bewerken van hout. Dit maakt deze functie ook zo afwisselend en leuk! Elke keer werk je aan een nieuw project en word je op een andere manier uitgedaagd.

Past het werk bij mij?

Houd rekening met de volgende dingen wanneer je machinaal houtbewerker wil worden:

 • Je moet je blijven scholen, er komen continu nieuwe machines op je pad
 • Veiligheid is de belangrijkste factor binnen dit werk
 • Je moet goed alleen kunnen werken
 • Is er een foutmelding? Dan wordt er verwacht dat je deze zelf oplost
 • Instructies opvolgen en luisteren naar wat de opdrachtgever wil is belangrijk

Daarnaast moet je het natuurlijk vooral heel leuk vinden om bezig te zijn. Uiteraard sta je er niet helemaal alleen voor. Vaak werk je met een groter team in dezelfde ruimte en kun je gemakkelijk om hulp vragen wanneer je er even niet uitkomt.

Machinaal houtbewerker

Opleidingen en cursussen

Wil je aan de slag gaan als machinaal houtbewerker, dan is het handig om te beschikken over een relevante opleiding.

Veelal wordt er gekozen voor een mbo-opleiding in de richting van hout- en meubelbewerking. Tijdens deze opleiding leer je alles over de verschillende houtsoorten, de te gebruiken machines en het vervaardigen van meubels en andere houtproducten. Ook krijg je les in veiligheid, iets wat essentieel is in dit vakgebied. Naast de basisopleiding is het raadzaam om regelmatig cursussen te volgen. De techniek staat immers niet stil en er komen continu nieuwe machines en technologieën bij. Door up-to-date te blijven, zorg je ervoor dat je altijd de nieuwste technieken kunt toepassen en efficiënt kunt werken.

Voordelen van een machinaal houtbewerker zijn

Het werken als machinaal houtbewerker kent verschillende voordelen.

 • Je ziet direct resultaat van je werk, wat zorgt voor veel voldoening.
 • Elke opdracht is weer anders, wat zorgt voor afwisseling en uitdaging.
 • Omdat je met machines werkt, is het werk minder belastend voor je lichaam in vergelijking met handmatige houtbewerking.
 • Daarnaast is er, gezien de groei in de bouwsector en de vraag naar maatwerk in meubilair, een constante vraag naar professionele machinaal houtbewerkers. Dit biedt zekerheid en stabiliteit in je carrière.

Uitdagingen van het beroep

Ondanks de vele voordelen zijn er ook uitdagingen verbonden aan het beroep van machinaal houtbewerker. De technologische ontwikkelingen gaan snel, en je moet bereid zijn je kennis constant bij te spijkeren. Het werken met machines vereist precisie en concentratie; een kleine fout kan grote gevolgen hebben voor het eindproduct. Veiligheid is ook een constant aandachtspunt, gezien het gebruik van zware machines en scherpe gereedschappen. Het is daarom essentieel dat je altijd alert blijft en de veiligheidsvoorschriften strikt naleeft.

Handige competenties

Als machinaal houtbewerker moet je over een aantal verschillende competenties beschikken. Zo moet je een brede en algemene kennis hebben van de bouwsector en gemakkelijk met computers overweg kunnen. Ook moet je begrijpen hoe bepaald materiaal reageert onder bepaalde omstandigheden. Zoals regen of hitte. Door rekening te houden met deze factoren zorg je dat jouw houtwerk ook op de lange termijn van goede kwaliteit is.

Daarnaast moet je ook gemakkelijk kunnen communiceren. Vaak werk je als houtbewerker alleen, maar heb je wel te maken met een groter team om je heen. Wanneer je een machinaal houtbewerker in de bouwsector bent heb je bijvoorbeeld ook te maken met metselaren en timmermannen die rondlopen. Het is belangrijk dat je elkaar informeert zodat je elkaar niet in de weg loopt.

Wat verdient een machinaal houtbewerker?

Een machinaal houtbewerker in Nederland verdient gemiddeld €2.200,- per maand. Wanneer je net afgestudeerd bent is moet je rekening houden met een startsalaris van €1.800,- per maand. Heb je al wat ervaring en kun je direct zelfstandig aan de slag? Dan kun je een maandsalaris van €2.500,- verwachten. Uiteraard heeft dit bedrag ook te maken met jouw opdrachtgever en opleiding.

Kies je ervoor op een eigen bedrijf te beginnen als machinaal houtbewerker? Dan verdien je meer dan de genoemde bedragen hierboven. Houd wel rekening met het de hoge instapkosten. Je zult veel machines in het begin moeten aanschaffen (of huren) om aan de slag te kunnen.

Direct aan de slag!

Klinkt dit je allemaal als muziek in de oren? Bekijk dan eens de openstaande vacatures van Bowers. Wij bieden gespecialiseerd werk met inhoud, toekomst en doorgroeimogelijkheden aan voor professionals.

Houd je van afwisselend werk maar wil je wel de financiële zekerheid van een vaste baan? Ga met ons in gesprek! Samen kijken we naar een geschikte baan voor jou en stellen we een goed plan op. Zodat je ook over 2 jaar nog blij bent met jouw keuze.

Ga aan de slag als houtbewerker

Bekijk onze openstaande houtbewerker vacatures of doe een open sollicitatie.