Urenportals: Klant | Medewerker

Alles over de allround timmerman

Als timmerman ben je tegenwoordig niet meer alleen veelzijdig bezig met hout. Je bent vaak allround timmerman: dat betekent dat je in de bouw nodig bent van fundering tot nok. Je bouwt jarenlange ervaring op met verschillende werkzaamheden, zoals timmerwerk, metselwerk, interieurbouw, maar ook ramen, tegelwerk en elektra. Kortom, je kan alles!

Je hebt als allround timmerman ervaring met alle voorkomende bouw en timmerwerkzaamheden. Van nieuwbouw tot renovatie, van sloopwerk tot bouwwerk. Wil je je allround ervaring uitbreiden? Naar alleskunners is veel vraag en dat zal voorlopig wel zo blijven, dus dat is het zeker waard.

Opleiding (allround)timmerman

Om timmerman te worden volg je een beroepsopleiding (mbo-niveau 2) tot timmerkracht. Hierna ga je door naar timmerman (niveau 3). Je kan ook de vakopleiding allround timmerman volgen. Via deze mbo-niveau 3 opleiding kan een timmerman zich specialiseren in allround timmerman bouw- en werkplaats, allround timmerman nieuwbouw en allround timmerman restauratie.

Hoe kan een timmerman zich onderscheiden? Een timmerman kan zich onderscheiden met het hebben van hele brede kennis.

Een opleiding kan je helpen om uiteindelijk een allrounder te worden. Je leert de moeilijkere timmerwerkzaamheden. Je leert technieken, materialen en gereedschappen kennen waarmee jij alles kunt maken.

Maar wat je allround timmerman maakt is dat je ook tekeningen en bestekken leert lezen en hoe je dat om kunt zetten in resultaat. Je leert hoe je collega’s aan het werk kan zetten en hoe je het werk controleert. Natuurlijk leer je ook hoe je veilig werkt en welke milieueisen er zijn.

Wat zijn je werkzaamheden als allround timmerman?

Geen dag is hetzelfde. Je maakt, repareert en monteert in de eerste plaats houten onderdelen. Je werkt op een bouwplaats waar nieuwbouw woningen of bedrijfspanden worden gebouwd. Samen met je collega’s timmer je bijvoorbeeld raamkozijnen of daken, maar ook een constructie die het plafond ondersteunt tijdens de bouw. Je bent handig en hebt bouwkundig inzicht. Vervolgens zijn er steeds meer klussen op locatie waar je ervaring in krijgt, zoals interieurbouw of tegelwerk. Kortom, je wordt steeds veelzijdiger.

Wat moet je verder kunnen?

 • Je hebt een relevante opleiding in de richting van bouw of voldoende aantoonbare werkervaring
 • Je bent sociaal en hebt communicatieve vaardigheden
 • Oplossingsgericht en zelfstandig
 • Je bent flexibel en denkt altijd mee voor de beste oplossing
 • Je bent in het bezit van de juiste veiligheidscertificaten zoals een VCA-B
 • Een rijbewijs B (e) is handig omdat je op veel verschillende plekken komt

Doorgroeien naar allround timmerman

Er komt veel bij kijken op de bouwplaats of een renovatie. Als allround vakman ben je verantwoordelijk voor verschillende soorten werkzaamheden. Het is zo’n brede functie dat die alleen gedaan kan worden door een allround timmerman die naast het timmerwerk bijvoorbeeld ook kennis heeft van tegelen, elektra en loodgieterswerk.

 • Je bereidt de werkplek voor en verwijdert constructiedelen
 • Tekeningen lees je en de maten zet je uit nadat je ze gecontroleerd hebt
 • Ook bewerk je bouwmaterialen en plaats je prefab elementen
 • Het monteren van houten producten en onderdelen gaat je goed af
 • Daarbij gebruik je hulp- en ondersteuningsconstructies
 • Je verdeelt de taken en bewaakt de kwaliteit en de voortgang
 • Natuurlijk let je op de veiligheid en de voorschriften
 • Je overlegt en stemt af

Als laatste help je waar het nodig is en ben je het gezicht op de werklocatie voor klanten en omwonenden. Als timmerman weet jij immers je vakmanschap overal in te zetten!

De toekomst

Je zorgt als team dat jullie doelen bereikt worden. Dit doe je door van iedereen zijn sterke kanten te gebruiken. Jij als veelzijdige vakman laat op allerlei verschillende manieren je expertise zien. Dat komt op steeds meer verschillende soorten projecten aan bod, zoals de interieurbouw, nieuwbouw, onderhoud en verbouwingen. Bovendien is er steeds vaker vraag naar allround vakmannen en daardoor wordt jouw rol steeds belangrijker. Dat geeft goede carrièreperspectieven!

In onze vacaturebank hebben we veel vacatures in de bouw openstaan, waaronder ook veel vacatures voor klusjesmannen en allround timmermannen. Bekijk onze openstaande allround timmerman vacatures hier en solliciteer vandaag nog.

Vragen of hulp nodig?

Neem direct contact op, wij staan voor je klaar.