Urenportals: Klant | Medewerker

Werken in de GWW

Werken in de GWW, oftewel werken in de grond, weg- en waterbouw sector. Er zijn veel verschillende banen binnen de GWW-sector. In dit artikel lees je meer over de grond, weg- en waterbouw branche en de mogelijke banen in deze sector.

Werkzaamheden in de GWW

Als je werkzaam bent in de grond, weg- en waterbouw sector, ben je voornamelijk bezig met het leggen van bestratingen en wegen. Ook waterbouwkundige constructies, rioolconstructies en oeverconstructies komen in dit vakgebied voorbij. Je werkt in de GWW-sector vaak met grote machines, daarom is het belangrijk dat je hier goed mee overweg kan en weet hoe je dit soort machines moet besturen. Ook zijn onregelmatige werktijden kenmerkend voor banen in de GWW-sector. Uiteraard doe je dit werk niet alleen, maar werk je vaak samen in ploegen met andere machinisten en vakmensen.

Werken in de GWW – GWW vacatures

Wij hebben verschillende vacatures beschikbaar voor als je wil werken in de GWW.

  • Assistent uitvoerder GWW: Als assistent uitvoerder GWW heb je in ieder geval mbo werk- en denkniveau en ben je de rechterhand van de hoofduitvoerder. Je neemt samen met de hoofduitvoerder de planning door en geeft leiding aan de vakmannen. Ook zorg jij ervoor dat er een goede sfeer hangt en beschik je over een goed probleemoplossend vermogen. Organiseren is jouw ding en flexibiliteit wordt ook gewaardeerd.
  • Werkvoorbereider: Ook als werkvoorbereider heb je minimaal mbo werk- en denkniveau. Calculatiewerk kan je tegenkomen binnen jouw functie en je zal mogelijk moeten assisteren bij het uitvoeren van bepaalde keuringen. Meestal is een baan als werkvoorbereider veelzijdig en zal je je zeker niet vervelen.
  • Projectleider: Als projectleider heb je minimaal hbo werk- en denkniveau en ben je goed in het sturen en leidinggeven van een team aan vakmannen. Organiseren is iets wat je vaak binnen jouw functie zal gaan doen en je bent zowel financieel als technisch sterk. Ook ben jij meestal het aanspreekpunt voor zowel interne als externe betrokken partijen. Het is essentieel dat je kan plannen, organiseren en overleggen.

Het profiel van iemand in de GWW-sector

Als je gaat werken in de GWW, dan voldoe je vaak aan een bepaald profiel.

Zoals hierboven al is omschreven, werkt iemand in deze sector op onregelmatige tijden. Het is daarom van belang dat je geen probleem hebt met wisselende werktijden. En de naam zegt het al, je werkt met grond weg en waterbouw, waardoor je dus meestal in de buitenlucht aan het werk bent. Verder zijn kwaliteiten zoals ruimtelijk inzicht, organiserend vermogen, het kunnen ontwerpen en plannen gewenst.

Werken in de GWW  

Toekomstperspectief in de GWW-sector

De GWW-sector is constant in beweging. Met de huidige technologische ontwikkelingen en de groeiende behoefte aan infrastructuur is er een voortdurende vraag naar vakmensen in deze branche. Dit betekent dat werken in de GWW niet alleen een stabiele carrièrekeuze is, maar ook één met veel groeipotentieel. Of je nu begint als assistent of al ervaring hebt, er zijn altijd mogelijkheden om je verder te ontwikkelen en door te groeien.

Belang van duurzaamheid in de GWW

Duurzaamheid is niet meer weg te denken uit onze maatschappij, en zeker niet uit sectoren die een directe impact hebben op onze leefomgeving. In de huidige tijd speelt duurzaamheid een cruciale rol binnen de GWW-sector. Werken in de GWW betekent tegenwoordig veel meer dan alleen bouwen en ontwikkelen. Het betekent ook anticiperen op de langetermijngevolgen van onze activiteiten voor de planeet.

Er wordt binnen de GWW-sector steeds meer nadruk gelegd op duurzame bouwmethoden. Dit omvat het gebruik van milieuvriendelijke materialen, het minimaliseren van afval en het efficiënt inzetten van hulpbronnen. Hergebruik van materialen is niet langer een wenselijke optie, maar vaak een noodzaak om aan moderne bouweisen en -normen te voldoen. Door te kiezen voor recycling en upcycling wordt de ecologische voetafdruk van bouwprojecten drastisch verminderd.

Werken in de GWW houdt ook in dat professionals voortdurend worden opgeleid en bijgeschoold over de nieuwste duurzame technologieën en methoden. Dit zorgt ervoor dat elk project niet alleen voldoet aan de huidige normen, maar ook bijdraagt aan een groenere en duurzamere toekomst voor de komende generaties.

Het maatschappelijk bewustzijn over de gevolgen van klimaatverandering heeft ook de manier veranderd waarop we denken over werken in de GWW. De sector neemt zijn verantwoordelijkheid door actief bij te dragen aan milieuvriendelijke en duurzame oplossingen, waardoor het werken in de GWW synoniem wordt met het werken aan een betere en duurzamere toekomst.

Opleidingen en cursussen

Voor degenen die geïnteresseerd zijn in werken in de GWW, maar nog niet de juiste vaardigheden of kennis bezitten, biedt het onderwijslandschap een breed scala aan mogelijkheden. Er zijn diverse opleidingen en cursussen beschikbaar specifiek gericht op de GWW-sector. Deze educatieve trajecten zijn ontworpen om zowel beginners als professionals met ervaring te bedienen. Ze variëren van korte trainingen, ideaal voor het opfrissen van specifieke vaardigheden of het leren van nieuwe technieken, tot uitgebreide hbo-opleidingen die een diepgaand inzicht bieden in de complexiteit van de sector.

Daarnaast worden er door diverse instituten en brancheorganisaties regelmatig workshops en seminars georganiseerd. Deze evenementen bieden niet alleen educatieve waarde maar zijn ook uitstekende gelegenheden voor netwerken en het uitwisselen van ervaringen met vakgenoten. Het mooie aan de GWW-sector is dat het leren niet stopt zodra je de schoolbanken verlaat; er zijn voortdurend nieuwe ontwikkelingen en innovaties die vereisen dat professionals hun kennis up-to-date houden.

Investeren in je eigen educatie en professionele ontwikkeling is essentieel in de dynamische wereld van grond, weg- en waterbouw. Ongeacht je huidige niveau of achtergrond, er zijn altijd kansen om je kennis uit te breiden en je carrière naar een hoger niveau te tillen. Het is nooit te laat om te leren en je carrière een nieuwe richting te geven!

Werken bij Bowers

Bowers is er voor iedereen die wil werken in de bouw, infrastructuur of civiele techniek. En daarmee natuurlijk wil werken in de GWW. Wij bieden jou hulp bij het vinden van de geschikte baan. Binnen onze vacaturebank hebben wij voor een ieder wat wils. Of je nou op zoek bent naar een baan als bouwkundig specialist of civiel technicus, bij Bowers vind je de baan die bij jou past. Maar ons doel is niet alleen om jou een passende baan te bieden, maar ook een baan te bieden die iets toevoegt voor jou, ons en onze klanten.

Bij Bowers helpen we jou niet alleen vooruit op zakelijk gebied, maar denken wij ook mee met je persoonlijke situatie. Elke medewerker telt en daarom denken wij een stapje verder: wat heb jij nodig om op persoonlijk vlak verder te komen? Bowers denkt graag met je mee en adviseert je hierbij.

Bekijk onze bouw vacatures, solliciteer op je nieuwe droomfunctie of doe een open sollicitatie! Onze projectmanagers denken graag met je mee over de volgende stap in je carrière.

Ga aan de slag in de GWW

Bekijk onze GWW vacatures of doe een open sollicitatie!