Urenportals: Klant | Medewerker

Welke opleiding heb je nodig voor uitvoerder?

Welke opleiding heb je nodig voor uitvoerder? Een uitvoerder is iemand die de leiding heeft op locatie van een bouwproject. Een uitvoerder is dus iemand met veel verantwoordelijkheden. Een uitvoerder zorgt ervoor dat de planning goed verloopt en er volgens afspraak wordt opgeleverd. Maar welke opleiding heb je nodig voor uitvoerder? Wij vertellen je er meer over in dit artikel!

Competenties uitvoerder

Net als bij elk beroep, moet je ook als uitvoerder over bepaalde competenties beschikken. Wij vertellen je meer over een aantal van deze competenties:

  • Goed kunnen plannen en organiseren: Dit is misschien wel een van de belangrijkste competenties die je moet bezitten als je als uitvoerder gaat werken. Je bent namelijk voornamelijk bezig met het plannen en organiseren van alles.
  • Leiderschap: Als uitvoerder heb je de leiding op de locatie van bouwprojecten, daarom is het erg belangrijk dat je bepaalde leiderschapskwaliteiten hebt. Het uitstralen van autoriteit is belangrijk, maar zorg er ook voor dat je goed kan communiceren met de collega’s en vakmannen.
  • Verantwoordelijkheidsgevoel: Omdat je de leiding hebt over projecten, is het van belang dat je verantwoordelijkheidsgevoel hebt. Je moet je verantwoordelijkheid kunnen nemen, ongeacht of er iets goed of fout is gegaan.
  • Stressbestendig: Competentie drie ‘verantwoordelijkheidsgevoel’ leidt weer tot deze competentie. Er komt bij dit vak veel hectiek en stress kijken en al helemaal als jij de leiding hebt. Hoe meer verantwoordelijkheden je hebt, hoe groter de kans op stress. Daarom is het belangrijk dat je hier goed mee kan omgaan, wees stressbestendig en leer rustig en kalm te blijven in stressvolle situaties.
  • Besluitvaardig: Het hebben van de leiding op een bepaald project, betekent ook dat je beslissingen moet maken. Ook al lijkt het nemen van een besluit soms moeilijk, het moet toch gebeuren. En als uitvoerder kan je dit maar al te goed.

Opleiding uitvoerder

Maar welke opleiding heb je nodig voor uitvoerder? Om uitvoerder te worden, kan je de opleiding Uitvoerder Bouw en Infra op mbo-niveau 4 volgen. Je leert tijdens deze opleiding alles wat je moet weten om als uitvoerder aan de slag te kunnen gaan. Zo leer je over verschillende processen, zoals werk opnemen, werkvoorbereiding, procesmanagement, managen en coördineren en projectmatig werken.

Daarnaast leer je ook over de financiële kant tijdens deze opleiding. Het is belangrijk dat je financiële rapportages kan lezen, analyseren en bepaalde kostencalculaties kan doen. Ook ontwikkel je tijdens de opleiding jouw communicatieve vaardigheden. Je oefent verschillende gesprekstechnieken, leert samenwerken en begeleiden. Ook leer je over hoe je effectief gesprekken kan voeren, feedback kan geven en ontvangen en kan presenteren. Tot slot leer je zelfs een stuk over kwaliteit, Arbo en milieu, de wet- en regelgeving, Arbowetgeving en veiligheidsbeleid komen hier aan bod.

Nu je een antwoord hebt op de vraag ‘Welke opleiding heb je nodig voor uitvoerder’, weet je ook dat de opleiding breed is.

Welke opleiding heb je nodig voor uitvoerder?  

Salaris uitvoerder

Het salaris van een uitvoerder is afhankelijk van het niveau en de werkervaring die je hebt. Daarnaast kan het inkomen van een uitvoerder ook nog eens per stad, regio en bedrijf verschillen. Gemiddeld verdient een uitvoerder tussen de €3300,- en €4500,- bruto per maand. Vaak is het salaris ook afhankelijk van de grootte en complexiteit van een bepaald project.

Benieuwd wat je bij ons kunt verdienen als uitvoerder? Bekijk hier de openstaande vacatures voor uitvoerders.

Takenpakket van een uitvoerder

Het takenpakket van een uitvoerder is breed. Om je een beeld te geven van de dagelijkse taken die een uitvoerder uitvoert, hebben wij een aantal van deze taken op een rijtje gezet voor je:

  • Aansturen van werknemers: Tijdens het bouwproces stuur je als uitvoerder het personeel op de locatie van het bouwproject aan. Je verdeelt de taken over de vakmannen en bent het aanspreekpunt als er vragen zijn over de werkzaamheden.
  • Toezien op de levering van materialen en bouwmiddelen: Het controleren en toezien op de levering van producten die nodig zijn bij het project is jouw verantwoordelijkheid. Een late of zelfs uitblijvende levering kan grote gevolgen hebben voor het bouwproces. Het is daarom belangrijk dat je hier achteraan gaat.
  • Inzetten van personeel: Voor elk proces van een bouwproject maakt de uitvoerder een inschatting van het aantal medewerkers die nodig zijn. Dit gebeurt per fase en de uitvoerder zorgt ervoor dat dit op tijd gebeurt.
  • Uitvoeringsplan schrijven: Voordat een bouwproject van start gaat, schrijft de uitvoerder een uitvoeringsplan. In dit plan staan de planning en bijzonderheden rondom de planning. Ook worden er in een uitvoeringsplan de veiligheids- en kwaliteitszaken beschreven.
  • Kwaliteit controleren: Naast de bovenstaande taken is het ook belangrijk dat de uitvoerder de kwaliteit van de geleverde bouwwerkzaamheden controleert. Bij gebreken of fouten dient de uitvoerder ervoor te zorgen dat deze hersteld worden. Dit is van belang zodat het eindresultaat toch nog aan de verwachtingen voldoet.

Het verschil tussen een uitvoerder en een projectleider

Maar wat is nou het verschil tussen een uitvoerder en een projectleider? Na het doornemen van de taken, klinkt het misschien hetzelfde. Toch is er een verschil tussen beide beroepen. Een projectleider oefent zijn beroep namelijk vooral op afstand uit, terwijl een uitvoerder echt op de locatie van het project bezig is. Ook komt het wel eens voor dat een projectleider bezig is met meerdere projecten tegelijk, het is hierdoor niet mogelijk om op de locaties aanwezig te zijn. Een uitvoerder is meestal bezig met één project tegelijk.

Ga aan de slag als uitvoerder

Bekijk onze openstaande uitvoerder vacatures of doe een open sollicitatie!