Urenportals: Klant | Medewerker

Welke bouwopleidingen zijn er?

Wil je aan de slag in de bouw? Dan is het goed om jezelf af te vragen welke bouwopleidingen er zijn.

Met de diverse bouwopleidingen kun je verschillende functies bekleden. Denk bijvoorbeeld aan een projectleider, werkvoorbereider, elektricien, timmerman, metselaar of monteur. Deze banen zijn ontzettend divers en daarom zijn er ook veel verschillende bouwopleidingen. Om een antwoord te geven op de vraag ‘Welke bouwopleidingen zijn er?’ vertellen we je hieronder veel meer over deze interessante branche.

Welke sectoren zijn er in de bouw?

Om te kijken naar de verschillende bouwopleidingen, splitsen we eerst de verschillende sectoren in de bouw uit. Als je aan de bouw denkt kom je vaak bij de woningbouw uit, maar er zijn ook nog andere sectoren. Bijvoorbeeld de industriebouw, de baggersector, de wegenwerken en de burgerlijke bouwkunde.

We kunnen de bouw ook nog onderverdelen in verschillende sub-sectoren. De sub-sectoren zijn:

  • Afbouw
  • Bouw
  • Bouwkundig onderhoud
  • Grond-, Weg- en Waterbouw
  • Hout
  • Infrastructuur
  • Schilderwerkzaamheden

Welke bouwopleidingen zijn er?

Het veld van bouw en constructie is enorm gevarieerd en biedt veel carrièremogelijkheden. Of je nu interesse hebt in duurzaam bouwen, technisch ontwerp, of op de bouwplaats werken, er is een opleiding die past bij je ambitie en interesse. Hieronder volgt een uitgebreid overzicht van enkele prominente bouwopleidingen die toegang bieden tot verschillende functies in de sector.

1. Adviseur duurzaam bouwen

Met de groeiende aandacht voor duurzaamheid in de bouwsector, is de rol van een adviseur duurzaam bouwen essentieel geworden. Deze professionals adviseren over groene bouwpraktijken, zoals het integreren van zonnepanelen, warmtepompen en andere energie-efficiënte technologieën. Om als adviseur duurzaam bouwen aan de slag te gaan, zijn er diverse hbo en wo-opleidingen zoals de wo-master Sustainable Development, de wo-bachelor Applied Earth Science en de hbo-studie Duurzaam Bouwen en Innovatie.

2. BIM Modelleur

In de hedendaagse bouw draait alles om digitalisering en efficiëntie. Als BIM Modelleur speel je een cruciale rol in het ontwerpen en beheren van gebouwinformatiemodellen. Hoewel algemene bouwopleidingen zoals bouwkunde en civiele techniek een goede basis vormen, zijn er ook tal van gespecialiseerde cursussen die je voorbereiden op deze specifieke functie.

3. Bouwplaatsmedewerker

Het werk van een bouwplaats medewerker is erg divers. Bouwplaats medewerker functies zijn:

  • Betonwerker
  • Dakdekker
  • Elektromonteur
  • Kraanbestuurder
  • Metselaar
  • Opperman
  • Schilder
  • Sloper
  • Timmerman
  • Tegelzetter

Voor deze bouwplaats functies zijn er natuurlijk verschillende opleidingen. Dit zijn vaak mbo 2 of mbo 3 bouwopleidingen specifiek voor de functie.

4. Calculator

Calculators zijn de stille krachten achter de schermen van elk bouwproject. Ze zorgen voor de financiële voorbereiding en controle door het berekenen van kosten, het maken van offertes en het inschatten van benodigde materialen en manuren. Deze functie vereist een sterk analytisch vermogen, nauwkeurigheid en een goed inzicht in de bouwprocessen en -materialen.

Binnen de bouwsector kunnen calculators zich specialiseren in diverse deelgebieden, zoals renovatie, utiliteitsbouw, woningbouw of infrastructuur. Afhankelijk van de complexiteit van de projecten kunnen zij zich ook verdiepen in risicoanalyses en het inschatten van mogelijke financiële tegenvallers.

De start van een carrière als calculator kan via verschillende opleidingsroutes. De mbo-opleiding Middenkaderfunctionaris Bouw biedt een solide basis voor diegenen die zich willen verdiepen in de technische en financiële kant van bouwprojecten. Voor degenen die een diepgaandere studie willen, biedt een hbo-opleiding Bouwkunde een uitgebreider curriculum dat zich niet alleen richt op kostenberekening, maar ook op ontwerp, bouwtechnieken en projectmanagement.

Naast formele bouwopleidingen zijn er ook diverse cursussen en trainingen beschikbaar voor calculators die hun vaardigheden willen verfijnen of bijblijven met de nieuwste technologieën en methodes in de branche. Denk hierbij aan softwareprogramma’s voor kostencalculatie of aan cursussen op het gebied van duurzaam bouwen.

5. Engineer

Of je nu in de bouw, werktuigbouw, elektrotechniek of een andere technische sector werkt, engineers zijn onmisbaar en vormen de ruggengraat van elk project. Ze zorgen voor het ontwerp, de planning en de optimalisatie van processen, waarbij ze gebruik maken van geavanceerde technologieën en innovatieve oplossingen. Afhankelijk van je interessegebied en specialisatie kun je kiezen uit diverse bouwopleidingen.

Bouwkunde, werktuigbouwkunde en engineering zijn slechts enkele voorbeelden van studies die je op zowel hbo- als wo-niveau kunt volgen. Binnen deze bouwopleidingen krijg je te maken met vakken die je inzicht geven in de technische, economische en sociale aspecten van projecten, waardoor je als engineer breed inzetbaar bent. Na je studie kun je je verder specialiseren door middel van cursussen en trainingen, zodat je op de hoogte blijft van de nieuwste technologieën en methodieken in je vakgebied.

Welke bouwopleidingen zijn er - kraanmachinist

6. Machinist

Een machinist bestuurt een grote machine zoals een kraan of een trein. Er zijn verschillende mbo-opleidingen om een machinist te worden. Denk bijvoorbeeld aan de mbo-opleidingen Machinist Grondverzet, Machinist Sloopwerken of Machinist Grond-, Water- en Wegenbouw op niveau 3.

7. Monteur

Een monteur bouwt installaties of is bezig met het repareren/onderhouden van onderdelen. Er zijn natuurlijk verschillende soorten monteurs. Daarom de verschillende bouwopleidingen op een rijtje:

  • Allround monteur
  • Automonteur
  • Landbouwmechanisatie
  • Monteur mobiele werktuigen
  • Monteur Service en Onderhoud Installatietechniek

8. Uitvoerder

Een uitvoerder is een onmisbare schakel in het bouwproces en fungeert als leidinggevende op de werkplaats. Deze rol draagt de verantwoordelijkheid voor het aansturen van het bouwteam, het bewaken van de kwaliteit en voortgang van het werk, en het zorgen voor de naleving van veiligheidsvoorschriften. Het is een functie waarbij communicatie, leiderschapsvaardigheden en technische kennis samenkomen.

De mbo-opleidingen Kaderfunctionaris Uitvoering en Kaderfunctionaris Uitvoering Bouw en Infra zijn specifiek gericht op het voorbereiden van studenten voor deze rol. Daarnaast biedt een hbo-opleiding Civiele Techniek een diepgaande technische kennis en managementvaardigheden, wat het eveneens een uitstekende voorbereiding maakt om als uitvoerder in de bouw aan de slag te gaan. Bovendien zijn er tal van cursussen en bijscholingen beschikbaar voor uitvoerders die hun vaardigheden en kennis verder willen verdiepen en up-to-date willen houden met de nieuwste ontwikkelingen in de bouwsector.

9. Projectleider

Een projectleider is verantwoordelijk voor een project. Er is geen specifieke bouwopleiding om als projectleider aan de slag te gaan. Maar een algemene opleiding in de Techniek helpt zeker. Ook opleidingen zoals Bouwkunde of Management kunnen je opleiden tot projectleider.

10. Voorman

De opleiding van een voorman hangt erg af van welke sector de voorman in gaat werken. De hbo-opleiding Werktuigbouwkunde zou je kunnen opleiden tot voorman. Net als bij een projectleider is er niet echt een specifieke bouwopleiding nodig. Een algemene bouwopleiding en de juiste skill set kan je klaar maken om als voorman aan de slag te gaan.

11. Werkvoorbereider

Om als werkvoorbereider aan de slag te gaan heb je hbo of wo-opleiding nodig. Bouwopleidingen die je hiervoor kunnen klaarstomen zijn: bouwkunde, civiele techniek, installatietechniek, werktuigbouwkunde of elektrotechniek.

Kom werken in de bouw

Heb je nog vragen over het onderwerp” Welke bouwopleidingen zijn er?” Neem dan gerust contact met ons op! Wil je werken in de bouw? Neem dan een kijkje bij onze bouw vacatures.

Ga aan de slag in de bouw

Start je carrière in de bouw bij Bowers! Bekijk onze openstaande vacatures of doe een open sollicitatie.