Zonder dat we het beseffen brengen we flink wat uren door op ons werk. Met reistijd erbij is dit soms nog meer dan de uren die we (wakker) thuis doorbrengen. Het verhogen van werkgeluk zorgt er niet alleen voor dat je met meer plezier naar je werk gaat, maar je bent ook een stuk energieker, gemotiveerder en creatiever. Waarom een (hoog) werkgeluk nog meer belangrijk is lees je hieronder.
Wat is werkgeluk?
Werkgeluk. Werknemersgeluk. Werkgeversgeluk. Levensgeluk. Geluk.
Er zijn tal van varianten die veel op elkaar lijken, maar waar toch grote verschillen tussen zitten. Als er wordt gesproken over “werkgeluk” gaat het voornamelijk over het geluk op de werkvloer.
Er is geen eenduidige definitie van werkgeluk, omdat het voor iedereen anders is. Wel kun je jezelf afvragen hoe je jezelf voelt op kantoor, hoe gelukkig je bent met je baan en hoe afwisselend je werk is. Word je voldoende uitgedaagd en is er een goede werk-privé balans? Het zijn allemaal factoren die van invloed zijn op het totaalplaatje van werkgeluk.
Waarom is werkgeluk belangrijk?
Werkgeluk is belangrijk omdat het een positieve invloed heeft op zowel de individuele werknemer als de organisatie als geheel.
- Verbeterde productiviteit: Gelukkige werknemers zijn over het algemeen productiever en beter gemotiveerd. Dit kan resulteren in een hogere kwaliteit van het werk en een hogere output.
- Verlaagd verzuim: Werknemers die gelukkig zijn op het werk, zijn minder vaak afwezig door ziekte of andere redenen. Dit zorgt voor minder verstoringen in de werkdruk en minder kosten voor de werkgever.
- Hogere retentie: Werknemers die gelukkig zijn op het werk, zijn minder geneigd om van baan te veranderen. Dit bespaart organisaties kosten en moeite bij het aantrekken en trainen van nieuwe medewerkers.
- Verbeterde samenwerking: Werknemers die gelukkig zijn, zijn meer geneigd om goed samen te werken met collega’s en elkaar te ondersteunen. Dit bevordert een positieve en productieve werkcultuur.
- Positieve reputatie: Een organisatie die bekend staat om het creëren van een gelukkige en ondersteunende werkomgeving kan een positieve reputatie krijgen bij zowel huidige als potentiële werknemers. Dit kan helpen bij het aantrekken van talent en het behouden van een concurrentievoordeel.
Hoe kun je jouw werkgeluk verhogen?
Een deel van het werkgeluk wordt beïnvloed door de leidinggevende van een bedrijf. Zij dienen namelijk open te staan voor het verhogen van het werkgeluk van het personeel. Is er ruimte voor opleidingen binnen het bedrijf, zodat het personeel kan doorleren als zij dat wensen? En wordt het personeel gehoord en gezien of heerst er een angstcultuur waar niet in wordt ingegrepen?
Het is mogelijk om gelukkig te zijn op het werk, zelfs als je thuis ongelukkig bent. Echter, de invloed van je persoonlijke leven op je werkgeluk mag niet worden onderschat. Emotionele problemen en stress in je persoonlijke leven kunnen een negatieve impact hebben op je werkprestaties en werkgeluk. Om deze reden is het belangrijk om aandacht te besteden aan je persoonlijke welzijn en eventuele problemen aan te pakken die je geluk in de weg staan.
Een stap verder dan werkgeluk
Zoals benoemd gaat werkgeluk voornamelijk over het geluk op de werkvloer. Wij van Bowers gaan een stap verder. Wij zetten ons in op het levensgeluk van ons personeel. De ‘geluksprofessor’ van Nederland, Ruud Veenhoven, zegt namelijk het volgende over werkgeluk: “Plezier in je werk maakt het leven nog leuker, maar wat eigenlijk belangrijker is: als je plezier hebt in je leven, vind je je werk meestal ook leuker. Werkgevers denken dat werknemerstevredenheid alleen te bereiken is door hun werkgeluk te verbeteren. Het blijkt echter dat productiviteit van werknemers veel meer afhangt van hun levensvoldoening dan hun arbeidsvoldoening.”
Om meer in te zetten op werknemersgeluk zijn we bij Bowers & JACkLING met een gelukstraject gestart. Al onze medewerkers kunnen vrijwillig hieraan meedoen. Met dit gelukstraject hopen we iedereen binnen ons bedrijf 10% gelukkiger, 10% blijer en 10% energieker te maken in 2 jaar.
Waar bestaat geluk uit?
Geluk bestaat uit 15 universele factoren. Tijdens het gelukstraject kijken we op welke factoren we kunnen bijdragen en hoe onze werknemers hun levensgeluk kunnen verhogen. In het gelukstraject krijgen onze werknemers een uitgebreid gepersonaliseerd programma.
Zoek jij nog een baan in de bouw en zie je dit allemaal wel zitten? Bekijk onze openstaande vacatures of doe een open sollicitatie! We gaan graag met je in gesprek om te kijken naar de mogelijkheden.