Urenportals: Klant | Medewerker

Verschil architect en bouwkundig tekenaar

Verschil architect en bouwkundig tekenaar: het verschil zit ‘m eigenlijk in de studie die ze gedaan hebben. Zo heeft een architect een universitaire studie afgerond en een bouwkundig tekenaar een hbo-opleiding. Vroeger was het nog zo dat een architect verantwoordelijk was voor het ontwerp van een gebouw en een bouwkundig tekenaar voor het technisch uitwerken van een ontwerp. Tegenwoordig is deze lijn tussen beide beroepen vervaagd en doet zowel een architect als een bouwkundig tekenaar het volledige ontwerp van een pand of gebouw.

In deze blog gaan we dieper in op het verschil architect en bouwkundig tekenaar.

Wat doet een architect?

De titel architect is beschermd en dit betekent dat alleen een universitair geschoolde architect zichzelf zo mag noemen. Hij/zij staat namelijk ook in het architectenregister. Een architect ontwerpt dus als het ware het exterieur, oftewel het uiterlijk van gebouwen. Hierbij kan je denken aan woningen, maar ook grotere gebouwen zoals fabrieken, scholen en kerken.

Een architect heeft naast het ontwerpen van gebouwen ook vaak een begeleidende rol tijdens de realisatie van het gebouw wat hij/zij heeft ontworpen. Het is belangrijk dat je als architect duidelijk kan communiceren en afspraken goed vastlegt is een ontwerptekening. Naast het tekenen van mooie ontwerpen, is het ook belangrijk dat het ontwerp praktisch is. Als de klant bijvoorbeeld een huis laat bouwen, is het van belang dat een architect de indeling ook goed op elkaar laat aansluiten.

Binnenhuisarchitect

Naast een architect voor het exterieur van gebouwen hebben we ook nog architecten voor het interieur van gebouwen. Deze persoon gaat dus over het ontwerp van de binnenkant van een gebouw.

Wat doet een bouwkundig tekenaar?

Een bouwkundig tekenaar heeft – anders dan een architect – de hbo-studie ‘Bouwkunde’ afgerond. Laten we vooropstellen dat zowel een architect als een bouwkundig tekenaar jou kunnen helpen bij het realiseren van bijvoorbeeld je droomhuis. In de meeste gevallen is de werkwijze van beide beroepen ook nog hetzelfde.

Een bouwkundig tekenaar houdt zich voornamelijk bezig met het ontwerpen van gedetailleerde bouwtekeningen, maar dat is natuurlijk niet het enige wat een bouwkundig tekenaar doet tijdens zijn/haar functie. Er komen nog vele andere taken bij kijken, denk bijvoorbeeld aan het verzamelen technische gegevens, juridische aspecten en afbeeldingen voor de realisatie van de plannen van een bepaald gebouw.

Werken als architect of bouwkundig tekenaar

Nu je het antwoord hebt op de vraag “Verschil architect en bouwkundig tekenaar”, is het tijd om te kijken naar de verschillende werkzaamheden.

Het werk van een architect en een bouwkundig tekenaar komen sterk overeen. Net zoals bij elke baan, zijn er ook bij deze beroepen bepaalde kwaliteiten waarover je moet beschikken. Creativiteit is een eigenschap die essentieel is bij het ontwerpen van gebouwen en alhoewel de klant vaak al aangeeft wat zijn/haar wensen zijn, is het toch belangrijk dat de architect of bouwkundig tekenaar zijn eigen creativiteit kan toevoegen. Het is ten slotte ook belangrijk om praktisch te kunnen ontwerpen.

Het verschil in salaris

Een van de grootste verschillen tussen een architect en bouwkundig tekenaar ligt op salarisniveau.

Het inkomen van een architect ligt gemiddeld op de €4955,- bruto per maand, terwijl het salaris van een bouwkundig tekenaar een stuk lager ligt. Een bouwkundig tekenaar verdient maandelijks namelijk gemiddeld €2735,- bruto. Ook per regio en stad kunnen de salarissen van beide beroepen nogal uiteenlopen.

Werken in de bouw

Alhoewel een architect en een bouwkundig tekenaar wel in de bouwsector werkzaam zijn, zijn ze meer met het technische gedeelte bezig dan bijvoorbeeld een timmerman of een metselaar.

Ben jij op zoek naar een baan in de bouw? Dan ben je bij Bowers aan het juiste adres. In onze vacature databank hebben wij diverse vacatures beschikbaar voor functies in de bouw en in de GWW-sector. Bowers helpt jou graag verder op zowel zakelijk vlak, als persoonlijk vlak. Heb jij hier vragen over of wil jij weten wat wij voor jou kunnen betekenen? Schroom niet en neem contact met ons op.

Liever een baan (als tekenaar) in de techniek? Neem dan een kijkje bij de openstaande vacatures bij ons zusterbedrijf Jackling.

Ga aan de slag als bouwkundig tekenaar

Bekijk onze bouwkundig tekenaar vacatures of doe een open sollicitatie!