Urenportals: Klant | Medewerker

Startsalaris civiele techniek HBO

Benieuwd naar het startsalaris civiele techniek HBO? Je leest het in dit artikel. We nemen daarbij als uitgangspunt het salaris van een civiel technicus.

Een civiel technicus houdt zich voornamelijk bezig met de theorie van civiele techniek bij het toepassen van het ontwerp, de aanleg van de bouw en het onderhoud van gebouwen en faciliteiten. Hieronder vallen openbare werken die vastzitten in de grond, zoals wegen, gebouwen, bruggen, leidingen en kanalen. Dit beroep beoefen je meestal onder leiding van een civiel ingenieur.

De werkzaamheden van een civiele technicus

Een civiel technicus is als het ware de assistent van een civiel ingenieur. Een civiel technicus helpt een civiel ingenieur bij het plannen en ontwerpen van structuren, systemen en gebouwen. In enkele gevallen bieden civiel technici ook hulp bij de planning van de sloop van gebouwen en projecten voor gemeenschapsplanning.

Vaak heeft een persoon met deze titel de opdracht om projecten te onderzoeken en te helpen bij het opzetten van apparatuur die gebruikt wordt voor het peilen van ontwikkelingsbehoeften. Verder kan een civiel technicus ook ondersteunen bij het bepalen van de benodigde materialen bij een project. Hierbij hoort ook het maken van een inschatting van het bedrag dat er nodig is voor de voltooiing ervan. Het is essentieel om hier een computer bij te gebruiken voor het maken van schaaltekeningen van de constructies die de ingenieur plant.

Wat zijn de baankansen voor een civiel technicus?

Naast de taken die je uitvoert en het salaris dat je bij een baan gaat verdienen, is het belangrijk om de arbeidsmarkt goed te bestuderen. Als er weinig kansen in de arbeidsmarkt liggen, kan het nog wel eens moeilijk worden voor afgestudeerde civiel technici. Gelukkig vindt men in deze branche meestal relatief snel een baan. Bij de gemiddelde hbo-bachelor afgestudeerde ligt de periode waarin zij een baan vinden rond de 4 maanden, terwijl de gemiddelde civiel technicus 1,3 maand na afstuderen al een baan vindt. Ook is gebleken dat maar liefst 56%, 15 maanden na afstuderen een vaste aanstelling krijgt. We kunnen hieruit concluderen dat de baanzekerheid bij dit beroep vrij hoog is.

De studie civiele techniek

De hbo-studie civiele techniek duurt 4 jaar, waarin je wordt klaargestoomd om aan de slag te gaan als allround civiel ingenieur. Tijdens het eerste jaar is het de bedoeling dat je kennis maakt met het vak. In het tweede jaar ga je dieper in op de thema’s binnen het vakgebied. De thema’s die in het tweede jaar worden behandeld zijn onder andere: watermanagement, verkeer, wegen, ontwerpen, programmeren en waterbouwkunde. In het derde en vierde jaar ligt de focus meer op het volgen van een minor, het lopen van stages en een afstudeeropdracht.

Startsalaris civiele techniek HBO

Startsalaris civiele techniek HBO

Nu je weet wat een civiel technicus doet, wat de baankansen zijn en welke opleiding je moet volgen, kunnen we het startsalaris civiele techniek HBO bepalen.

Gemiddeld verdient een civiele technicus een startsalaris van tussen de €2825,- en €3013 bruto per maand. Dit bedrag ligt hoger dan het startsalaris van de gemiddelde HBO-bachelor, die ligt namelijk rond de €2514,- bruto per maand. Met een afgeronde universitaire master, ligt het inkomen nog een stuk hoger, dan zit je namelijk al op een startsalaris van minimaal €3013,- bruto per maand. Naarmate je langer werkt, wordt dit aanzienlijk meer.

Bekijk onze vacatures

Wij zoeken altijd meer mensen in de bouw om ons team mee uit te breiden. We hebben momenteel vele vacatures openstaan op hbo en wo-niveau. Bekijk hier al onze openstaande vacatures in de bouw.

Vragen of hulp nodig?

Neem direct contact op, wij staan voor je klaar.