Urenportals: Klant | Medewerker

Wat doet een landmeter?

Wat doet een landmeter? Een landmeter is een specialist in de landmeetkunde. We noemen een landmeter ook wel een ‘Geodeet’. Een landmeter houdt zich bezig met het opmeten, inrichten en afpalen van een object of perceel. Ben jij benieuwd naar wat iemand in dit beroep precies doet en wat zo iemand verdient? In dit artikel lees je er meer over.

Wat doet een landmeter?

Een landmeter past zijn kennis en expertise op het gebied van landmeetkunde toe bij het opmeten, uitzetten, afpalen en inrichten van percelen, waaronder ook oppervlakken onder water en vastgoed. Meestal wordt er een landmeter ingeschakeld als er een eigendomsoverdracht gaat plaats vinden of als er een gebouw wordt gerenoveerd of nieuw wordt gebouwd. Ook bij grensbepalingen wordt hij of zij ingeschakeld.

De werkzaamheden

Het takenpakket is breed en daarom zal je je tijdens het uitoefenen van dit beroep ook niet snel vervelen. De werkzaamheden kunnen bestaan uit onder andere:

  • Uitvoeren van metingen: Dit is eigenlijk de belangrijkste en voornaamste taak. Er worden metingen gedaan van zowel percelen en objecten als andere oppervlakken. Deze taak wordt verricht met behulp van professioneel meetapparatuur.
  • Controleren van metingen: Ook het controleren van de eigen metingen en de metingen van collega’s is onderdeel van de werkzaamheden van een landmeter. Het is van belang dat metingen nauwkeurig gebeuren en daarom is controle essentieel.
  • Verzorgen van grensbepaling: Ook het verzorgen van de kadastrale aanwijs van een perceel behoort tot de taken van een landmeter.
  • Afpalen van een perceel: Het afpalen van een perceel houdt in dat er een scheidingslijn tussen twee stukken grond wordt vastgelegd. Dit wordt gedaan door middel van palen of stenen met vierkante kop. Dit wordt gedaan na een grensbepaling.
  • Opstellen van plaatsbeschrijving: Hierin wordt de staat van onroerend goed vastgelegd.
  • Schattingen omtrent de waardebepaling van grond: Als landmeter maak je ook schattingen omtrent de waarde van bepaalde stukken grond. Dit gaat meestal op de verkoop van vastgoed.

Volg de juiste opleiding

Om als landmeter aan de slag te gaan, is de juiste opleiding essentieel. De functie van landmeter vereist specifieke kennis en vaardigheden, en daarom zijn er gespecialiseerde opleidingen die je voorbereiden op dit vakgebied. Op mbo-niveau kun je kiezen voor de niveau 4 opleiding ‘Middenkaderfunctionaris Landmeetkunde’. Deze opleiding richt zich specifiek op de kernaspecten van landmeting en biedt een stevige basis voor een carrière als landmeter.

Op het hbo-niveau heb je meer opties. De studie ‘Civiele techniek’ is een brede opleiding waarbij je leert over infrastructuur, bouwprojecten en ruimtelijke ontwikkeling. Hoewel het niet puur gericht is op landmeting, biedt het wel de nodige modules en vakken die relevant zijn voor het vakgebied. De opleiding ‘Geodesie’ daarentegen, is specifiek gericht op het meten, analyseren en presenteren van de fysieke kenmerken van de aarde. Hierbij duik je dieper in de technieken en methoden van landmeting, geografische informatiesystemen (GIS) en cartografie.

Elk van deze opleidingen heeft een duur van vier jaar en bereidt je voor op verschillende aspecten van het beroep van landmeter. Tijdens je studie krijg je niet alleen theoretische kennis, maar ook praktijkervaring, bijvoorbeeld door stages of praktijkopdrachten. Hierdoor ben je na het afronden van je opleiding direct klaar om aan de slag te gaan in het werkveld. Overweeg zeker om open dagen van verschillende onderwijsinstellingen te bezoeken. Zo kun je een beter beeld krijgen van wat elke opleiding te bieden heeft en welke het beste aansluit bij jouw ambities en interesses.

Wat verdien je in dit beroep gemiddeld?

Het salaris van een landmeter hangt van verschillende factoren af. Het inkomen kan verschillen per stad, provincie, opleiding en werkervaring. In Nederland verdient je gemiddeld €2785,- bruto per maand. De salarissen variëren tussen de €2370,- en €3205,- bruto per maand.

Als we gaan kijken per stad, verdienen de landmeters in Den Bosch het meest. Daar is het gemiddelde maandinkomen namelijk €4000,- bruto. Van de provincies verdienen de landmeters in Zuid-Holland het meest, hier ligt het bruto salaris gemiddeld op €2940,- per maand.

De instrumenten waar je mee werkt

Een landmeter werkt met een aantal instrumenten om zijn beroep zo goed mogelijk uit te oefenen. Wij vertellen je meer over 3 instrumenten:

  • Theodoliet: Dit is een hoekmeetinstrument en wordt gebruikt voor het meten van verticaliteit. Dit hulpmiddel is een statief met een kijker erop dat om twee assen draait.
  • Waterpasinstrument: De naam zegt het misschien al. Een waterpasinstrument wordt gebruikt om een horizontaal vlak te vormen. Met dit hulpmiddel kunnen afstanden tussen twee punten en hoogteverschillen gemeten worden.
  • Tachymeter: Dit instrument is een combinatie van een afstandsmeter en een theodoliet. De tachymeter wordt gebruikt om verticale hoeken, schuine afstanden en horizontale richting te meten. Dit hulpmiddel bestaat voornamelijk uit een statief met een prisma erop.

Vaardigheden

Net als bij elk beroep, moet ook een landmeter over bepaalde vaardigheden en kennis beschikken. Zo is het belangrijk dat je een goed analytisch vermogen hebt. Je bent namelijk veel bezig met analyseren en systematisch denken. Daarnaast moet je discipline hebben en resultaatgericht denken. Aandacht hebben voor details is ook gewenst. Je moet namelijk nauwkeurig en precies te werk gaan.

Bowers

Ben jij op zoek naar een afwisselende baan in de bouw en infra sector die bij jou past? Dan ben je bij ons aan het juiste adres. Wij bieden gespecialiseerd werk met inhoud, doorgroeimogelijkheden en toekomst. De projecten waaraan je zal werken zijn afwisselend en wij zullen je op projecten zetten die bij jou passen. Samen met Bowers werk je aan professionaliteit, ontwikkeling en persoonlijkheid! Ben jij benieuwd wat wij voor jou kunnen betekenen? Solliciteer op een van de openstaande landmeter functies.

Ga aan de slag als landmeter

Bekijk onze openstaande landmeter vacatures of doe een open sollicitatie.