Urenportals: Klant | Medewerker

Hoe word je een houtbewerker?

Als houtbewerker ben je de gehele dag bezig met (de naam zegt het al); hout! Je maakt meubels voor klanten, werkt in de bouw of je kiest voor de timmerindustrie. Je bent aan het werk met hulpstukken zoals een zaag en schaaf. Sommige houtbewerkers zijn overgestapt naar machinale hulpstukken. Deze specifieke groep worden machinaal houtbewerkers genoemd. Dit artikel gaat enkel over de ‘normale’ groep houtbewerkers.

Past het beroep bij mij?

Voordat we bespreken welke opleiding je kunt volgen om houtbewerker te worden, is het verstandig dat je jezelf afvraagt of het beroep houtbewerker bij je past. Houd rekening met de volgende aspecten:

  • Dit beroep is fysiek inspannend
  • Je zult vies worden tijdens dit werk
  • Je bent (afhankelijk van waar je werkt) vaak buiten
  • Belangrijk dat je geordend en netjes te werk gaat
  • Denk na over de risico’s wanneer je bezig bent met gevaarlijke hulpstukken

Klinkt dit allemaal prima? Dan past het beroep van houtbewerker bij je.

Relevante opleidingen

Ben jij graag dagelijks met je handen bezig en maak je het liefst van niets iets? Dan kun je zeker overwegen om je op te leiden tot houtbewerker. Hiervoor is op mbo niveau 2,3  en 4 de opleiding Machinaal Houtbewerker beschikbaar met daarin verschillende uitstroomrichtingen zoals Houtbewerker Timmerindustrie en Houtbewerker Meubelindustrie.

Heb je een andere opleiding op zak in de bouw- of techniekbranche en wil je houtbewerker worden? Dan kun je ervoor kiezen om stage te lopen bij een houtbewerkingsbedrijf voordat je begint te solliciteren. Op deze manier ben je aantrekkelijker voor bedrijven en heb je al enige ervaring opgedaan. Daarnaast kun je direct kans maken op een goede baan vanuit jouw stagebedrijf.

Uitbreiding van vaardigheden en cursussen

De houtindustrie is dynamisch en evolueert voortdurend met de introductie van nieuwe technologieën, materialen en ontwerpen. Het is dan ook cruciaal voor elke houtbewerker, zowel de beginnende als de ervaren professional, om up-to-date te blijven met de nieuwste ontwikkelingen. Door regelmatig deel te nemen aan aanvullende cursussen of workshops kun je jouw vaardigheden aanscherpen, nieuwe technieken onder de knie krijgen en je expertise vergroten.

Verschillende onderwijsinstellingen, vakverenigingen en onafhankelijke opleidingscentra bieden gespecialiseerde cursussen aan. Dit varieert van basistechnieken in houtbewerking tot geavanceerde CNC-machinetraining. Bovendien zijn er ook workshops die zich richten op specifieke aspecten zoals fineer technieken, houtdraaien, of het veilig gebruik van specifiek gereedschap.

Het volgen van deze cursussen is niet alleen een manier om je vaardigheden uit te breiden, maar ook om te netwerken met andere professionals in het veld. Dit kan leiden tot nieuwe samenwerkingsmogelijkheden of zelfs jobaanbiedingen. Daarnaast zorgt continue bijscholing ervoor dat je als houtbewerker een voorsprong hebt in een competitieve markt en biedt het kansen om je dienstenaanbod uit te breiden of je te specialiseren in nichegebieden.

Waar kom je te werken?

Als houtbewerker werk je vaak in de meubel- of timmerindustrie.

  • Werken in de meubelindustrie: Wanneer je aan de slag gaat in de meubelindustrie kom je te werken bij een kleinschalige meubelmakerij of grote meubelfabriek. Je focust je op het maken van meubels uit hout voor diverse klanten.
  • Werken in de timmerindustrie: Wanneer je aan de slag gaat in de timmerindustrie kom je te werken bij een timmerbedrijf. Hier werk je aan bouw gerelateerde projecten. Deze bedrijven kunnen zich focussen op de particulier, of zakelijke klanten.

Natuurlijk heb je in beide gevallen ook de keuze om zelf een bedrijf te beginnen. Door jouw eigen meubelmakerij of timmerbedrijf te beginnen heb je kans om meer te verdienen en een goede naam voor jezelf op te bouwen. Het is verstandig om wel eerst genoeg ervaring op te doen voordat je hier mee begint.

houtbewerker

Dit is het salaris

In Nederland verdient een houtbewerker gemiddeld €2.000,- per maand. Er spelen enkele factoren mee in dit salaris. Zo verdient een houtbewerker met meer dan 5 jaar ervaring gemiddeld €2.400,- per maand. Maar ook jouw locatie heeft invloed op het salaris. In de randstad krijgen houtbewerkers meer betaald dan in bijvoorbeeld Groningen.

Voordat je aan de slag gaat kun je het beste het salaris van verschillende aanbieders vergelijken. Door een realistisch aanbod te doen, heb je sneller kans op een baan tijdens het solliciteren. Het is daarnaast altijd goed om eens in de twee jaar jouw salaris online te vergelijken met anderen in dezelfde positie. Op deze manier weet je of jouw bedrijf (en daarmee salaris) meegroeit met de rest van de markt.

Als houtbewerker aan de slag bij Bowers

Weet jij als geen ander hoe je met hout de mooiste dingen maakt en werk jij met gemak zowel alleen als in een grote groep? Solliciteer dan vandaag nog op één van de openstaande vacatures van Bowers en werk aan de mooiste projecten samen met andere professionals.

Bij Bowers staat de professional altijd centraal en zorgen we voor een toekomst waarin je blijft groeien. Pas net afgestudeerd? Ook dan ben je bij ons meer dan welkom! Neem contact met ons op of doe een open sollicitatie.

Ga aan de slag als houtbewerker

Bekijk onze openstaande houtbewerker vacatures of doe een open sollicitatie.