Urenportals: Klant | Medewerker

Hoe word je werkvoorbereider?

Veel vacatures in de bouw zijn gericht op de functie werkvoorbereider. Maar hoe word je werkvoorbereider, welke opleidingen moet je hiervoor volgen en welke competenties zijn van belang? En natuurlijk een van de belangrijkste vragen: wat is de baankans van een werkvoorbereider en welk salaris mag je hierbij verwachten? Wij lichten op deze pagina alles toe zodat je weet wat je te wachten staat!

Wat is een werkvoorbereider?

Om een antwoord te kunnen geven op de vraag ‘Hoe word je werkvoorbereider?’, is het goed om eerst te kijken naar de werkzaamheden. In het artikel “Wat doet een werkvoorbereider” hebben we deze vraag al toegelicht, maar om het nog een keer samen te vatten: als werkvoorbereider zorg jij ervoor dat een project goed van start kan gaan. Alle materialen moeten worden ingekocht, deze moeten op het juiste moment aankomen en het personeel moet goed worden ingepland.

Naast dit voorbereidende werk controleer jij als werkvoorbereider de werktekeningen en bepaal je de meest efficiënte werkwijze. Werkvoorbereiders zijn o.a. actief in de bouw, civiele techniek en installatietechniek.

Hoe word je werkvoorbereider: opleiding

De vraag “hoe word je werkvoorbereider?” is er een die velen zich stellen gezien de aantrekkelijke kansen in deze sector. De sleutel tot het antwoord ligt in het volgen van de passende opleiding. Voor veel werkvoorbereider vacatures is het basisvereiste een technische opleiding op mbo niveau 4. Hierbij kun je denken aan opleidingen als MTS Bouwkunde of Civiele techniek. Als je jezelf verder wilt specialiseren of ambieert om op hogere projectniveaus te werken, kun je kiezen voor een hbo opleiding, zoals hbo bouwkunde.

Maar wat als je al een andere carrière achter de rug hebt of toe bent aan iets nieuws? Door de huidige tekorten op de arbeidsmarkt is er ook ruimte voor zij-instromers. Verschillende vacatures bieden de mogelijkheid om je te laten omscholen tot werkvoorbereider. Dit betekent dat je, ook zonder direct relevante vooropleiding, kunt instappen en jezelf op de werkvloer kunt ontwikkelen. De praktijkgerichte trainingen en cursussen bieden een uitstekende basis om je de fijne kneepjes van het vak eigen te maken. Dus, hoe word je werkvoorbereider? Begin met de juiste opleiding, blijf jezelf ontwikkelen en maak gebruik van de diverse kansen die de arbeidsmarkt biedt!

Baankansen werkvoorbereider

Momenteel staan er ontzettend veel vacatures open voor werkvoorbereiders. Houd er wel rekening mee dat deze baan afhangt van de economie. Gaat het goed met de Nederlandse economie, dan zullen er meer bouwprojecten worden gestart waarbij werkvoorbereiders nodig zijn. Als het slechter gaat met de economie zijn er minder bouwprojecten en minder werkvoorbereiders nodig.

Als werkvoorbereider staan er vacatures open in de woningbouw, infra, GWW projecten en onder andere in de civiele techniek. Per sector kan het salaris verschillen. De hoogste salarissen liggen meestal in de civiele techniek, gevolgd door de woningbouw.

Bekijk hier onze werkvoorbereiders vacatures

Competenties werkvoorbereider

Als werkvoorbereider dien je bepaalde competenties te bezitten. Zo moet je goed kunnen plannen en organiseren. Ook ben je tijdens je werkzaamheden met van alles en nog wat bezig en houd je meerdere ballen tegelijk in de lucht. Tussendoor schakel je met mensen op en buiten het kantoor. De volgende competenties horen bij een werkvoorbereider:

  • Anticiperen
  • Onderhandelen
  • Stressbestendig
  • Plannen
  • Organiseren
  • Samenweren
  • Sociaal vaardig
Hoe word je werkvoorbereider?

Salaris werkvoorbereider bouw

Bij de vraag ‘Hoe word je werkvoorbereider’ hoort ook de vraag ‘Wat verdien je als werkvoorbereider?’.

Het salaris van een werkvoorbereider in de bouw kan variëren afhankelijk van ervaring, opleidingsniveau en de specifieke taken en verantwoordelijkheden binnen een project. Startende werkvoorbereiders kunnen doorgaans rekenen op een bruto maandsalaris van rond de €2.500,- tot €3.000,-. Naarmate je meer ervaring opdoet, kan dit salaris oplopen. Een ervaren werkvoorbereider met enkele jaren op de teller kan een salaris verwachten tussen de €3.500,- en €4.500,- per maand. Factoren zoals bedrijfsgrootte, regio en de complexiteit van de projecten waaraan je werkt, kunnen ook invloed hebben op het uiteindelijke salaris. Bovendien biedt de bouwsector vaak aantrekkelijke secundaire arbeidsvoorwaarden, zoals een auto van de zaak, bonusregelingen en uitgebreide opleidingsmogelijkheden, die het totaalpakket nog aantrekkelijker maken.

Bekijk onze werkvoorbereider vacatures

Heb je al de juiste opleiding om direct als werkvoorbereider aan de slag te gaan? Kom bij ons in dienst! Als je bij Bowers in dienst komt als werkvoorbereider, ga je aan de slag bij de tofste projecten. We hebben momenteel 20+ verschillende vacatures openstaan voor werkvoorbereiders. Benieuwd wat we voor je kunnen betekenen? Neem vrijblijvend contact met ons op en we koppelen je aan een van onze projectmanagers.

Afhankelijk van de vacature die we open hebben staan bieden we je een zeer goed salaris, een auto van de zaak naar keuze, vrije dagen die je vrij mag opnemen (geen bouwvak of kerstvakantie), scholingsbudget, laptop, telefoon en nog veel meer.

Lees onze andere blogs

Naast het antwoord op de vraag “Hoe word je werkvoorbereider?” beantwoorden we nog veel meer vragen over technische beroepen in onze blog. Ben je nog niet helemaal uitgelezen? Dan hebben we nog meer interessante blogs. Scroll naar beneden om deze te lezen.

Werkvoorbereider inhuren?

Salaris werkvoorbereider bouw

Ga aan de slag als werkvoorbereider

Bekijk onze werkvoorbereider vacatures of doe een open sollicitatie.