Urenportals: Klant | Medewerker

Bouw tekenprogramma

In dit artikel geven we je allerlei handige informatie over het onderwerp bouw tekenprogramma.

Als je in de bouw als bouwkundig tekenaar of als architect werkt, maak je gedetailleerde bouwtekeningen. Deze tekeningen zijn vertaald vanuit de visie van een architect. Het is dan ook erg belangrijk dat de tekening zeer nauwkeurig getekend is en alle details duidelijk weergegeven zijn. Vaak gebruikt een bouwkundig tekenaar potlood en papier voor zijn/ haar tekeningen, maar ook bepaalde software kan hiervoor gebruikt worden, zoals bijvoorbeeld AutoCAD.

Software voor bouwkundig tekenaren

Voor bouwkundig tekenaren heb je bijvoorbeeld de software AutoCAD als bouw tekenprogramma. Dit is een bouw tekenprogramma op de computer waarin je technische tekeningen kan maken. Dit programma wordt veel gebruikt in de bouwkunde, civiele techniek, werktuigbouwkunde en architectuur. Er zijn ook zogenoemde ‘AutoCAD-tekenaren’, dit zijn tekenaren die gespecialiseerd zijn in dit tekenprogramma en alle ins en outs kennen.

Ook heeft een AutoCAD-tekenaar meestal specifieke kennis van andere technische processen die relevant zijn voor het product dat hij ontwerpt. De taak van een AutoCAD-tekenaar is om concepten uit te tekenen in detail, zodat anderen er een beeld bij hebben en daaruit kunnen beslissen of het ontwerp naar wens is en uitvoerbaar is. Er zijn verschillende specialisaties binnen AutoCAD, namelijk AutoCAD tekenaar scheepsbouw, werkvoorbereider scheepsbouw, constructeur voertuigbouw, werkvoorbereider voertuigbouw, pijpleidingsystemen en machines/ gereedschappen.

Andere bouw tekenprogramma’s

Naast AutoCAD zijn er natuurlijk nog andere tekenprogramma’s die veel in de bouw en de techniek gebruikt worden. Er zijn betaalde en gratis tekenprogramma’s waar een bouwkundig tekenaar gebruik van kan maken. Je hebt in de bouw tekenprogramma’s de keuze om in 2D of in 3D te ontwerpen, afhankelijk van hetgeen wat je moet ontwerpen kies je ervoor om in 2D of 3D te tekenen. Een plattegrond wordt vaak in 2D getekend, terwijl een woning beter in 3D getekend kan worden.

Ook is het in bepaalde tekenprogramma’s mogelijk om meubels te ontwerpen, dit is handig voor een binnenhuisarchitect. Ook Google heeft een eigen bouw tekenprogramma, dit heet Google Sketchup en dit is een goede optie om via de computer een bouwtekening over schets te maken. Het is een gratis software van Google waar je voldoende mee kan om een eigen project te schetsen. Bij vele bouw tekenprogramma’s zal je in het begin moeten uitvogelen hoe het precies werkt. Elk bouw tekenprogramma is namelijk anders, maar als bouwkundig tekenaar heb je dit waarschijnlijk snel onder de knie en kan je met dergelijke programma’s aan de slag.

Bouwkundig tekenaar

Als bouwkundig tekenaar heb je de hbo-studie Bouwkunde afgerond en houd je je voornamelijk bezig met het ontwerpen van gedetailleerde bouwtekeningen. Daarnaast heeft een bouwkundig tekenaar ook nog andere taken, zoals bijvoorbeeld het verzamelen van technische gegevens, juridische aspecten en afbeeldingen voor de realisatie van de plannen van een bepaald gebouw.

Het is belangrijk dat je als bouwkundig tekenaar creatief bent en dit goed kan uiten op papier, ook is het essentieel dat je tijdens het ontwerpen van een huis of gebouw aan het praktische aspect denkt. Je wil natuurlijk wel dat bijvoorbeeld bij het ontwerpen van een huis alles op de juiste plaats staat en het huis praktisch ingedeeld is. Gemiddeld verdient een Bouwkundig tekenaar in Nederland rond de €2735,- bruto per maand.

CAD

Vele online bouw tekenprogramma’s hebben de naam ‘CAD’, dit staat voor ‘Computer Aided Design’, wat letterlijk ‘Computer ondersteund ontwerp’ betekent. Een CAD programma maakt het mogelijk om met de computer een 2D of 3D tekening te maken.

Bouw tekenprogramma  

Werken in de bouw

Ben jij op zoek naar een baan in de bouw, infrastructuur of civiele techniek? Bij Bowers bieden wij allerlei afwisselende banen aan binnen deze sector. De banen die wij aanbieden zijn werk met inhoud, waarin je een toekomst ziet en waarbij er doorgroeimogelijkheden zijn. Uiteraard is het ook van belang dat een baan bij je past en wij helpen jou daar graag verder bij.

Wij hechten waarde aan persoonlijk contact met onze medewerkers, zodat wij jou niet enkel op zakelijk gebied, maar ook op persoonlijk gebied vooruit kunnen helpen. Op onze vacaturepagina vind je allerlei vacatures in de bouw en civiele techniek, van metselaar tot aan bouwkundig tekenaar, banen op mbo-niveau en banen op hbo-niveau. Heb jij interesse in een van de vacatures die wij aanbieden, ben je benieuwd wat wij voor jou kunnen betekenen of wil je meer informatie? Neem dan contact met ons op!

Ga aan de slag als bouwkundig tekenaar

Bekijk onze openstaande bouwkundig tekenaar vacatures of doe een open sollicitatie.